Biznis

Gault&Millau Croatia 2021

Dodijeljeni trofeji najboljim chefovima i restoranima

Dodijeljeni trofeji najboljim chefovima i restoranima

Dodijeljeni su trofeji najboljim chefovima i restoranima, te je predstavljeno četvrto izdanje međunarodnog vodiča Gault&Millau Croatia 2021

Chef godine prema izboru gastronomskog vodiča Gault&Millau Croatia je Fabricio Vežnaver iz restorana Pergola iz Zambratije, kraj Savudrije.

Trofej veliki chef sutrašnjice osvojila su tri chefa - Marina Gaši, iz restorana Marina u Novigradu, Matija Bogdan iz zagrebačkog restorana Mano, te Marko Gajski, chef LD restorana iz Korčule.

Trofej chef tradicijske kuhinje pripao je Marici Posavec iz restorana Didin konak u Kopačevu, dok je Zlatko Marinović, chef splitskog restorana Noštromo osvojio Trofej chefa nove tradicijske kuhinje.

Trofej mladi talent godine osvojili su Dino Knežević, iz restorana Nobilion, hotela Ikador u Iki,  te Bernard Korak iz restorana Korak u Jaski.

Žakline Troskot, vlasnica slastičarnica Amélie osvojila je Trofej chef slastičar, a šibenskoj konobi Marenda 2 i njezinoj  šefici Ankici Milković pripao je Trofej za najbolji  POP lokal.

Trofej šef sale & servis 2021. osvojio je dvojac - Davide Kmet i Davor Antolović iz Rio Snack Bara u Rovinju.

U kategoriji najboljih restorana slavili su 360 iz Dubrovnika i njegov chef Marijo Curić, te šibenski Pelegrini i njegov vlasnik i chef Rudolf Štefan.

Prvi put u četiri godine koliko je Gault&Millau prisutan u Hrvatskoj dodijeljen je Trofej za zasluge, grupi kuhara udruženih u inicijativi Chef kuha doma.

Nagrade najboljim restoranima i chefovima uručene su na gala svečanosti na terasi zagrebačkog hotela Esplanade, gdje se 1. lipnja okupilo sedmadesetak vodećih domaćih chefova.

Tom  je prigodom predstavljeno i četvrto izdanje međunarodnog gastronomskog vodiča u koji je uvršteno više od 400 restorana, popularnih lokala i vina iz cijele Hrvatske. Unatoč višemjesečnom lockdownu, hrvatski Gault&Millau Croatia jedini je gastronomski vodič objavljen uoči turističke sezone.

Snažan je to poticaj promociji restoranske scene na domaćem i inozemnom tržištu, jer u gotovo 60 godina postojanja ovaj se vodič etablirao u 25 zemalja, a kuharske kapice (toke) otisnute na žutoj naljepnici turistima jamče provjerenu kvalitetu.

Uzvanike gala svečanosti posebno je pozdravio Kristjan Staničić, direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice, a okupljenim chefovima čestitao je i Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta.

Dodjelu trofeja vodio je Frano Ridjan, a sjajna atmosfera i ponovno okupljanje hrvatske gastronomske zajednice nakon dužeg vremena odličan su uvod u novu turističku sezonu. Gault&Millau gastronomski vodič globalno je  dostupan i na webu hr.gaultmillau.com i putem besplatne mobilne aplikacije na kojoj možete naći ocjene i detaljne opise svih restorana uvrštenih u Gault&Millau Croatia 2021.


Reci što misliš!