Biznis

investicija vrijedna 1,5 milijuna eura

Preko će do ljeta dobiti heritage hotel "Dunatovi dvori" s četiri zvjezdice

Preko će do ljeta dobiti heritage hotel
Naši školji

Nakon punih 11 godina, Preko će ponovno dobiti hotel! Točnije, heritage hotel „Dunatovi dvori“ sa 14 soba u nekadašnjoj kultnoj “federacija” zgradi u središtu mjesta, na samoj morskoj obali.

Iza investicije „teške“ 1,5 milijuna eura stoji Stjepan Dunatov, poznati opatijski ugostitelj, inače rođeni Prečanin, čija je obitelj, prema vlastitu priznanju, oduvijek vezana za zgradu „federacije“.

- Cijeli projekt proizašao je iz želje da se moja djedovina oplemeni i obogati turistička ponuda Preka. To je kuća moga djeda, a prilikom otvaranja izložit ću cjelokupnu dokumentaciju koja to dokazuje. U trenutku nacionalizacije, ljetnikovac je bio u vlasništvu moga djeda.

U nastojanju da povratimo imovinu nizale su se brojne prepreke, a zgrada je i na atraktivnoj lokaciji. Sve dok se nije umiješala naša država i zahvaljujući Ministarstvu državne imovine, “federaciju” sam prije tri godine dobio u 30-godišnji najam. Valja naglasiti i da je to prva građevina u Republici Hrvatskoj koja je dana u najam i sada se stavlja u funkciju, objašnjava Dunatov.

Ističe i kako mu je u dugogodišnjoj administrativnoj borbi za zgradu koja se proteže na 2000 metara četvornih ususret izašla Općina Preko i pomogla u rješavanju komplicirane papirologije, što potvrđuje i načelnik Jure Brižić uz napomenu da općinska uprava pomaže svim investitorima, daje im punu podršku jer žele da se što prije riješi sva dokumentacija, a ovakva ulaganja ne mijenjaju samo turizam nego razvoj cijeloga mjesta.

- „Federaciju“ sam uzeo u zakup na 30 godina, a želja mi je u Preku, kao što sam i svojedobno u Opatiji, pokrenuti jedan val investicija i otvaranja novih objekata te obogaćivanja cjelokupne ponude. Budući boutique hotel na tri etaže imat će 14 soba i jedinstveni dizajn koji potpisuje arhitektica Iva Lepur Klepo iz tvrtke Projekting d.o.o.

U hotelu će biti restoran koji će za početak biti otvoren isključivo za naše goste, imat ćemo vanjski bazen i saunu, relax zonu, nudit ćemo gastronomske doživljaje, ono u čemu smo najbolji i najpoznatiji, a razlikovat ćemo se od drugih hotela i drugih destinacija na ovom području po tome što ćemo napraviti oazu u kojoj će gost naći svoj mir.

Gostima ćemo nuditi cjelokupnu uslugu i luksuz koji su im potrebni na odmoru, da se opuste i dožive otok Ugljan, Preko, mjesto i ljude, najavljuje Dunatov i dodaje kako ispred hotela planiraju urediti vrhunsku plažu, što iziskuje dodatni novac. Za ovu investiciju podigao je kredit i ulaže 30 posto vlastitoga kapitala.

- To nam je velika želja jer plaža je dio priče, to nije samo sunce, more i mjesto za ručnik. Plaža će biti otvorenog tipa i cilj nam je da gost koji jednom dođe u „Dunatove dvore“ poželi ponovno odmor provesti u Preku. Planovi jesu ambiciozni, ali svaka stvar za koju se potrudiš – isplati se, poručuje.

Hotel će raditi šest mjeseci godišnje, ali bude li interesa da u njemu, primjerice, borave poslovni ljudi koji rade na nekim projektima na Ugljanu, spremni su i na cjelogodišnji rad. Proračun je zasad ograničen na 1,2 milijuna eura, ali troškovi će se sigurno popeti do 1,5 milijuna eura i ne bi smjeli prijeći taj iznos, tvrdi Dunatov, prijeći taj iznos. Svečano otvorenje planira za ovu godinu, a hoće li biti gostiju i kako će se poslovati, ovisi o situaciji s epidemijom koronavirusa.

- U svakom slučaju, investicija ide bez obzira na sve, a prema odredbama iz ugovora, do 15. lipnja mora biti gotova vanjska fasada. Otvorenjem hotela „Dunatovi dvori“, koji će imati četiri zvjezdice i trebao bi biti kotačić koji će pokrenuti pomalo uspavani turizam u Preku, vjerujem da ćemo zainteresirati i druge na ulaganja. Ako mi otvorimo jedan hotel, otvorit će se i drugi i treći, bit će poticaja.

Mene ne interesiraju ni marina ni veliki hoteli, ali želim obogatiti ponudu mjesta i otoka. Želim potaknuti i nove investitore, jer bez ulaganja, i to u prve redove uz more, koji se trebaju pretvoriti u ekskluzivnu ponudu, nema napretka. Nadam se i da ćemo tamo gdje je caffe-bar Dominik također u budućnosti napraviti ugostiteljsku priču koja će biti na ponos svih mještana i gostiju, kaže Dunatov i ne skriva ljubav prema rodnom Preku, gdje žive njegovi roditelji, brat i sestre.

Volio bi da se obitelj uključi u posao, a da kćer preuzme vođenje hotela „Dunatovi dvori“.


Reci što misliš!