brendiranje lokalne ponude
"Pag na meniju": Sedam ugostitelja dobilo poseban certifikat
Prvi certifikati i oznake Posebnog standarda „Pag na meniju (tradicionalna kuhinja otoka Paga)“ svečano su uručeni u petak, 26. ožujka 2021. godine u gradu Pagu u prostoru Kneževog dvora.
Nakon objavljenog javnog poziva, uvjetima poziva i pravilnika Posebnog standarda, udovoljilo je sedam renomiranih ugostiteljskih objekata s područja cijelog otoka Paga.
Tako će svi ljubitelji dobre tradicionalne hrane i pića otoka Paga svoja nepca moći oduševljavati u nekim od sljedećih konoba: „Bile“ i „Bodulo“ u Pagu, „Didova kuća“ u Šimunima, „Bonaca“ u Mandrama, „Figurica“ i „Prtorić“ u Kolanu te „Težak“ u Metajni.
Certifikate i oznake dobitnicima su uručile Marija Pećirko, ravnateljica SŠ Bartula Kašića, Vesna Karavanić, direktorica TZ Grada Paga, Marina Šćiran Rizner, direktorica TZ Grada Novalje i Sara Čemeljić, direktorica TZ Općine Kolan.
Na svečanoj dodjeli certifikata bili su nazočni Ante Fabijanić, gradonačelnik Grada Paga i predsjednik TZ Grada Paga, direktori otočnih turističkih zajednica te predstavnici Udruženja obrtnika Paga i Novalje.
U ime svih turističkih zajednica nazočnima se obratila Vesna Karavanić, direktorica Turističke zajednice Grada Paga.
Rezultat je to cjelogodišnjeg rada Srednje škole Bartula Kašića Pag s partnerima (Turističkom zajednicom Grada Paga, Turističkom zajednicom Grada Novalje, Turističkom zajednicom Općine Kolan, Turističkom zajednicom Općine Povljana, Udruženjem obrtnika Pag i Udruženjem obrtnika Novalja). Poseban standard »Pag na meniju« ima tendenciju brendiranja lokalne i regionalne eno i gastro ponude.
Provedbom ovog projekta nastoje se povećati kompetencije učenika trogodišnjih strukovnih zanimanja kuhara i konobara za potrebe gastro turizma na području otoka Paga i tako pridonijeti ostvarivanju trendova razvoja turističkog proizvoda u skladu sa Strategijom razvoja turizma RH do 2020.
Učenici trogodišnjih zanimanja često su podcijenjeni u društvu kao oni koji su upisali takvu školu jer „nisu imali uvjete za nešto bolje“.
Upravo ovaj i ovome slični projekti žele osvijestiti kako su kuhari i konobari jedni od glavnih stupova našeg turizma na koji se oslanja naše gospodarstvo. Svi mi volimo, došavši u neku novu destinaciju, kušati okuse toga kraja i volimo da oni budu pripremljeni i prezentirani na odgovarajućoj razini. Zato su nam dragocjeni naši učenici strukovnih zanimanja u sektoru Turizam i ugostiteljstvo. Krajnji cilj projekta je poboljšati prezentaciju gastro kvalitete otoka u turističkom sektoru i promicati otok Pag kao idealno gastro-turističko odredište.
Projekt »Pag na meniju« temelji se na višegodišnjem projektu/manifestaciji »Ca, ča, što se nekad kuhalo na mom otoku« i edukaciji o tradicionalnoj gastronomiji otoka Paga kojom se učenici i nastavnici Srednje škole Bartula Kašića Pag bave od 2007. godine, izvlačeći iz zaborava pomalo zanemarena stara otočna jela. Učenici su, u početku, prikupljali recepte i savjete »na terenu«, među svojim starijim članovima obitelji i poznanika. Potom su se jela pripremala u školskom ugostiteljskom praktikumu i predstavljala javnosti jednom godišnje na degustacijskoj manifestaciji. Od 2014. godine većina prikupljenih jela može se naći i u istoimenoj knjižici recepata »Ca, ča, što se nekad kuhalo na mom otoku« koje je SŠ Bartula Kašića Pag tiskala u tri izdanja.
Specifičnost te knjižice recepata je u tome što su svi recepti pisani standardnim hrvatskim jezikom te jednim od četiri otočna idioma (povljanskim, paškim, kolanjskim i novaljskim). Osim toga, knjižica je objavljena 2019. godine i na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku u suradnji s lokalnim LAG-om Mentorides te uz potporu Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova.
Sljedeći javni poziv za „Pag na meniju“ bit će objavljen polovicom travnja godine.
Vezane vijesti
-
Dva hrvatska državljanina u dobi od 53 i 51 godinu u trgovini u Bibinjama ovoga četvrtka ukrali su više parfma.
-
Fra Marin će održati nagovor, potom predvoditi misno slavlje i euharistijsko klanjanje uz pjevanje Zbora mladih župe Bokanjac. Početak je u 19.30 sati.
-
Jeste za šah i pivo? Red izazova i red opuštanja uz pivo u pogonu pivovare? Poklonite sebi i svojima jedan 'Christmas chess challenge' i zaigrajte šah s bivšim prvakom Hrvatske!
-
Joško Čagalj Jole, omiljeni splitski pjevač poznat po energičnim nastupima i zaraznom veselju, ponovno će razveseliti Zadrane na Adventu.
Izdvojeno
-
U sklopu cjelogodišnjeg programa obilježavanja 50. godišnjice kluba, KK Aleta Puntamika organizira još jedan događaj sportsko-humanitarnog karaktera.
-
HOROSKOP - Dnevni horoskop
-
Omiljeno sanjkalište Ličana i Dalmatinaca Cvituša kod Lovinca, otvorila je svoja vrata. Snijega ima obilje, na radost i veselje najmlađih, ali i onih starijih pa zimske radosti - mogu početi.
-
Italija je drastično povećala kazne za cijeli niz prometnih prekršaja, uključujući strože kazne za vožnju iznad dopuštene razine alkohola u krvi koje mogu doseći do 2200 eura, zajedno sa šestomjesečnom zabranom vožnje.
Reci što misliš!