Biznis

kalkulacija

Isplati li se ugostiteljima kava za van?

Isplati li se ugostiteljima kava za van?

Nakon dva i pol mjeseca kafićima je dozvoljena prodaja kave i ostalog asortimana pića za van. No neki ugostitelji nisu otvorili svoje objekte jer im se to, kako kažu, uopće ne isplati.

Jedan od njih je i Dražen Biljan iz Nezavisne udruge ugostitelja. On danas nije otvorio svoja tri objekta jer ne vidi računicu, a kuhanje kave za van na smatra popuštanjem mjera.

"Ljudi su navikli na jeftiniju coffee to go"

"Ljudi su se navikli na odlazak po kavu koja je dosta jeftinija nego u našim objektima, to je jedan od problema koji nas čeka. Drugi je nespretnost u donošenju odluke oko kave za van, ne smiju se gosti zadržavati ispred našeg objekta. Tu i financijska kalkulacija naših građana kaže: Zašto bih ja dolazio po duplo skuplju kavu ili piće u ugostiteljski objekt kad upola jeftinije plaćam u nekom drugom objektu, kiosku ili trgovini, jer i dalje moram ići na nekakvu klupicu ili zidić", rekao je Dražen Biljan gostujući u HRT-ovom Studiju 4.

To, ističe, nema veze s ugostiteljstvom. 

"Mi nismo trgovci, kod nas se dolazi na kavicu i naš je zadatak ugostiti građane da se što ugodnije osjećaju", rekao je Biljan.

Točan podatak koliko je ugostitelja otvorilo nema, ali kaže kako veliki broj lokala to nije učinio jer bi se stvarali minusi, dok se mjere doista ne popuste u pravom smislu te riječi.

"Naravno da ćemo se pripremiti kako treba za mjere i mi ih poštujemo. Mi razumijemo što moramo napraviti da pokrenemo svoje objekte. S obzirom na svakodnevni pad broja zaraženih, smatramo da smo spremni za početak rada. Sada je broj zaraženih pao ispod 200 i očekujemo što prije početak rada. Na izmaku smo snaga jer to već udara i na psihu", kazao je.

Otvaranje terasa

Danas je Davor Božinović najavio kako bi se u ožujku, ako sve bude kao i do sada, mogle otvoriti terase kafića. Biljan kaže kako bi ih to spasilo.  

"Pa zar smo stvarno mi problem u ovom društvu? Svakodnevno vidimo nepoštivanje mjera i to je frustrirajuće za naš sektor", rekao je Biljan i dodao kako pozdravlja mjeru otvaranja terasa, ali i upozorava da ugostiteljstvo nisu samo grad Zagreb, Osijek, Rijeka ili Split.

"Ugostitelj je i onaj u malom slavonskom selu koji ima par kvadrata u malom lokalu gdje radi vlasnik. Neki nemaju terase pa će biti dovedeni u neravnopravan položaj. Što nekome u Lici znači da može raditi na terasi ako će temperature, primjerice u Delnicama, biti u minusu, to je opet neujednačavanje kriterija", smatra Biljan.

"Jako je teško u neradu održati zdrav razum, dajte nam da radimo. Ugostiteljski sektor je vrlo bitan, kao i turizam. Mislim da smo bitan sektor koji vraća turiste k nama u Hrvatsku", istaknuo je Biljan.


Reci što misliš!