Biznis

dopis udruge Glas poduzetnika

Poruka lokalnim samoupravama: Smanjite namete poduzetnicima

Poruka lokalnim samoupravama: Smanjite namete poduzetnicima
Marko Dimić/PIXSELL

Udruga Glas poduzetnika poslala je dopis lokalnim i regionalnim samoupravama u Hrvatskoj u kojemu je zamolila za suradnju te za solidarnost s poduzetnicima. Istaknuli smo prijedloge koji bi pomogli poduzetnicima i obrtnicima da prebrode ovu krizu te da nastave s poslovanjem.

''Smatramo da je potrebno da lokalne i regionalne samouprave u ovoj situaciji smanje te ukinu namete poduzetnicima i obrtnicima koji pokušavaju zadržati radna mjesta. Mikro, mali i srednji poduzetnici stup su hrvatskog gospodarstva, a danas trebaju pomoć.

Potrebno je pokrenuti reforme koje će potaknuti rast i razvoj poduzetništva u svim sredinama. U dopisu smo naveli nekoliko prijedloga koji doista pomažu poduzetnicima koji pokušavaju spasiti svoje poslovanje te zadržati svoje zaposlenike:

ukinuti mnogobrojne parafiskalne namete

ukinuti Porez na potrošnju

smanjiti visinu spomeničke rente

smanjiti prireze

ukinuti plaćanje komunalne naknade

osloboditi poduzetnike i obrtnike od plaćanja najamnine u gradskim i općinskim nekretninama

osloboditi poduzetnike i obrtnike od plaćanja najma javnih površina

„Očekujemo da gradonačelnici i načelnici shvate u kojim su problemima mikro i mali poduzetnici i obrtnici, oni koji u velikom segmentu pune i njihov proračun. Tražimo da se napokon pokrenu adekvatne reforme te da smanje ili ukinu većinu nameta, kao što je primjerice spomenička renta, komunalne naknade, prirezi, porez na potrošnju i sl. Apeliramo na gradonačelnike i načelnike da daju svojim lokalnim poduzetnicima priliku da dišu, a UGP će od danas pomno pratiti sve njihove poteze u budućnosti.“ – rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika. 

Ističemo da se radi o prijedlozima koji su se pokazali vrlo uspješnima, koje je provelo već pet gradova i općina. Naime, ukidanjem nameta za poduzetnike i obrtnike ublažit će se posljedice uzrokovane ovim izvanrednim događajima te će se pokazati odgovorno ponašanje.

Navodimo da nam je nekoliko gradova i općina odgovorilo na dopis s pozitivnim primjerima podrške koju su pružili poduzetnicima u svojim sredinama. Također, neki od gradova su nam ponudili i suradnju, što vidimo kao pomak prema boljoj suradnji između institucija i poduzetnika. Odgovore ostalih gradova i općina još uvijek čekamo. 

*** 
Inicijativa GLAS PODUZETNIKA pokrenuta je kao samoorganizacija građana, mahom malih poduzetnika, a nakon objave prvog paketa gospodarskih mjera Vlade RH koje su pokretači ocijenili nedostatnima. Budući da je u manje od 15 dana okupio više od 100.000 poduzetnika, obrtnika, samozaposlenih i zaposlenika privatnog sektora te privukao veliku medijsku pozornost svojim beskompromisnim zahtjevima i istupima, GLAS PODUZETNIKA se pozicionirao kao relevantan čimbenik u javnim raspravama vezanim za određivanje novog gospodarskog smjera Hrvatske. Isto je potvrdila i Vlada RH koja je, unutar drugog paketa gospodarskih mjera, usvojila neke od prijedloga inicijative te time potvrdila njezin neosporan utjecaj. Na zahtjev članova inicijative, osnovana je Udruga GLAS PODUZETNIKA koja je od osnivanja prikupila više od 12.000 članova, a Udrugu podržava preko 200.000 građana Hrvatske.