Biznis

pošto kvadrat?

Rujan donio novi rast cijena nekretnina

Rujan donio novi rast cijena nekretnina
Dino Stanin/PIXSELL

Prosječne tražene cijene stanova oglašavanih na oglasniku Crozilla u rujnu bilježe 5,6 posto više godišnje vrijednosti, te porast od oko 10 posto u odnosu na isti mjesec 2018. godine.

Najniže cijene i dalje bilježe stanovi smješteni u kontinentalnim područjima. U Bjelovaru se za kvadratni metar u prosjeku tražilo 836 eura, u Slavonskom Brodu 867 eura, a u Osijeku 947 eura, dok je i dalje nešto skuplji od prethodno navedenih u rujnu na oglasniku Crozilla bio Varaždin u kojem se za kvadrat u prosjeku tražilo 1354 eura.

Najskuplji na ovom dijelu Hrvatske, a ujedno i najtraženiji grad za kupnju stanova i u rujnu je na oglasniku Crozilla bio Zagreb. Prosječna tražena cijena tamošnjih stanova iznosila je 2157 eura, što predstavlja mjesečni porast od 0,7 posto, te godišnji porast od 5,6 posto.

Gradovi na moru specifični su po tome što cijena tamošnjih nekretnina obično raste proporcionalno s blizinom obale, no i sam pogled na more obično ima svoju cijenu.

Među gradovima na Jadranu još je samo pokoji grad u kojem su prosječne tražene cijene kvadrata niže od 2000 eura, a na listi takvih u rujnu su se nalazili Pula, Senj i Rijeka. U isto vrijeme pojedini gradovi poput Splita, Opatije i Dubrovnika bilježe prosječne oglašavane vrijednosti kvadrata veće od 3000 eura. Između prve i druge „skupine“ gradova u rujnu se na oglasniku Crozilla nalaze Zadar s prosječnom traženom cijenom kvadrata od 2314 eura i Šibenik s 2127 eura.

Prema podacima oglasnika za nekretnine Crozilla u Senju je tijekom rujna kvadratni metar u prosjeku oglašavan po 1621 euro, što je 0,9 posto manje no mjesec ranije, ali ujedno i 6,4 posto više no lani. Rijeka bilježi 1,5 posto više mjesečne vrijednosti i cijenu kvadrata od 1735 eura.

Za kvadrat splitskih stanova u prosjeku se tražilo 3012 eura, što je 0,7 posto više no u kolovozu, te 1,1 posto više no lani.

Nešto niže no lani u istom razdoblju bile su cijene stanova u Opatiji gdje godišnja razlika iznosi 0,1 posto, no ujedno je zabilježen i mjesečni porast cijena od 1,3 posto, a za kvadratni se metar u prosjeku tražilo 3310 eura.

Najskuplji se stanovi i dalje nalaze na krajnjem jugu, točnije u Dubrovniku, u kojem su kvadrati bili u prosjeku 2,1 posto skuplji no lani, a oglašavani su po cijeni od 3741 euro.

U gradovima na području istarske županije na oglasniku Crozilla u rujnu su zabilježene male razlike u cijenama. Blagu promjenu od 0,1 posto na mjesečnoj, te 2,4 posto na godišnjoj razini bilježi Pula u kojoj se za kvadratni metar u prosjeku tražilo 1814 eura.

U Poreču je zabilježena jedva zamjetna mjesečna promjena od 0,1 posto, te 6,2 posto više godišnje vrijednosti, a cijena tamošnjih kvadrata u prosjeku je oglašavana po 2101 euro.

Umag bilježi mjesečnu razliku u vidu porasta cijena od tek 0,5 posto, ali ujedno i godišnji porast od 10,7 posto, pa se za kvadratni metar u prosjeku tražilo 2379 eura.


Reci što misliš!