Biznis

mnogima i dalje prijeti gašenje

Poslodavci pozdravljaju mjere, ali upozoravaju: likvidnost poslovanja ozbiljno je ugrožena

Poslodavci pozdravljaju mjere, ali upozoravaju: likvidnost poslovanja ozbiljno je ugrožena
Igor Kralj/PIXSELL

Hrvatska udruga poslodavaca zadovoljna je današnjim najavama Vlade RH o redizajnu mjera. Dijelom su prihvaćeni prijedlozi koje je HUP na zahtjev svojih članica predstavio na sastanku prošlog petka.

HUP-ovo priopćene prenosimo u nastavku:

Hrvatska udruga poslodavaca zadovoljna je današnjim najavama Vlade RH o redizajnu mjera. Dijelom su prihvaćeni prijedlozi koje je HUP na zahtjev svojih članica predstavio na sastanku prošlog petka. Tu prvenstveno mislimo na stupnjevanje potpore sukladno padu prometa te oslobađanje korisnika potpore od plaćanja doprinosa. Međutim, u HUP-u upozoravamo na to da troškovi radne snage nisu jedini troškovi poslovanja te da je likvidnost poslovanja za mnoge djelatnosti i dalje ozbiljno ugrožena. Za mnoge poduzetnike, posebno male i srednje, pad prihoda i manji od 40% predstavlja potencijalno gašenje poslovne aktivnosti.

Anketa koju je HUP proveo među svojim članicama iz sektora prerađivačke industrije u listopadu ukazuje na to da će naredna godina donijeti tek blagi oporavak te da je potrebno nastaviti s mjerom skraćivanja radnog vremena te osigurati dostupna i povoljna sredstva za likvidnost, ali i za investicije. Kao najveća tri aktualna problema poslodavci ističu sljedeće: 46.67% anketiranih poslodavaca istaknulo je manjak novougovorenih poslova i narudžbi, 40% njih je istaknulo kašnjenje u isporukama sirovina i 40% ispitanika probleme u likvidnosti. Usprkos krizi u sektoru prerađivačke industrije, nije dolazilo do većih otpuštanja. Poduzetnici koji su sudjelovali u istraživanju zbog nedostatka posla otpustili su samo 2.7% svojih zaposlenika. To nam s jedne strane ukazuje na to da poslodavci niti u kriznom vremenu ne pribjegavaju otpuštanjima kao prvoj reakciji na krizu, a s druge strane da su mjere za spas radnih mjesta u prvom valu donesene pravovremeno.

Uz pad prihoda, poslodavci imaju rast troškova za sirovine i dijelove, logistiku i prijevoz te za preventivne zdravstvene mjere. Da bi oporavak u idućoj godini bio što lakši i brži, potrebno je implementirati kompenzacijske mjere tako što će se smanjiti i/ili ukinuti parafiskalni nameti te uvesti jednostavnije i manje zahtjevno administrativno opterećenje. 

Nadamo se da će najavljeni redizajn mjera omogućiti očuvanje većeg broja radnih mjesta i spriječiti zatvaranje poslovnih subjekata. U interesu je svih poslodavaca da se poslovanje održi i da ne dođe do zatvaranja te bi sve epidemiološke mjere trebalo donositi imajući i to u vidu. 


Reci što misliš!