Biznis

projekt CUHaCHA

Agenciji za ruralni razvoj Zadarske županije odobreno pet milijuna kuna za promociju tradicionalne hrane i razvoj gastronomskog turizma

Agenciji za ruralni razvoj Zadarske županije odobreno pet milijuna kuna za promociju tradicionalne hrane i  razvoj gastronomskog turizma
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Agenciji za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA-i odobren je projekt u protuvrijednosti od pet milijuna kuna kojim de se promovirati tradicionalna hrana i potaknuti razvoj gastronomskog turizma.

Tradicionalna  hrana tisućama godina igra glavnu ulogu u tradiciji i folkloru ovog podneblja i predstavlja osnovni dio naše kulturne  baštine. U AGRRA-i su uvidjeli važnost tradicionalne hrane i kulture na ovom području gdje su tradicija, kulturna  baština, gastronomija i ugostiteljstvo neraskidivo isprepleteni. Lokalna kuhinja i lokalni proizvodi mogu potaknuti  inovacije i promociju te u konačnici osigurati razvoj na regionalnoj i globalnoj razini. Iznad svega, mogu doprinijeti  poboljšanju turističke ponude. 

Upravo iz tog razloga AGRRA je u suradnji s partnerima iz Bosne i Hercegovine, Crne  Gore i Zadarske županije napisala i dobila projekt kojem je krajnji cilj osnaživanje gastronomskog turizma s  naglaskom na tradicionalnu hranu i stare recepte koji padaju u zaborav.  

Povezivanje gastronomije i turizma ne samo da pomaže brendiranju odredišta, već pomaže i u promicanju  održivog turizma kroz očuvanje vrijedne kulturne baštine.  Tradicionalnoj hrani, receptima i metodama pripreme  jela prijeti rizik nestajanja zbog sve vede globalizacije i internacionalizacije tržišta hrane. Zbog toga de se u sklopu  projekta izvršiti opsežno istraživanje kulinarske baštine, recepata i starih metoda pripreme jela kako bi se spriječio  njihov zaborav.  

Europski turisti vole iskusiti lokalnu kulturu kroz autentičnu kuhinju i lokalno stanovništvo te zbog toga hrana  ima veliku ulogu u izboru i planiranju samih putovanja. Iz tog razloga de se tijekom projekta izraditi staze kulinarske  baštine na kojima de turisti modi isprobati tradicionalnu hranu ovih krajeva. Također, urediti de se tri tradicionalne  kuhinje, po jedna u svakoj partnerskoj zemlji, kroz koje de se različitim tečajevima kuhanja promicati kulinarska  baština ovog područja.  

Projekt „EnhanCing Sustainable ToUrism Development through Culinary HeritAge – CUHaCHA” sufinanciran je  iz Interreg IPA CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020. programa. Ukupna vrijednost  projekta je 710.946,94 €, a odobrena EU sredstva su 604.304,89 €. Nositelj projekta je Agencija za ruralni razvoj  Zadarske županije – AGRRA, a partneri su: Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa Hercegovačko – Neretvanske županije – Kanton, Opdina Tivat i Zadarska županija. 


Reci što misliš!