Biznis

turizam u doba korone

Direktorica TZO Pašman: Ostvareno je 95 posto dolazaka u odnosu na lani

Direktorica TZO Pašman: Ostvareno je 95 posto dolazaka u odnosu na lani
Otok Pašman

Ova godina, po svemu drukčija i zahtjevnija od prijašnjih, za Turističku zajednicu Općine Pašman ostat će zabilježena po jako dobrim rezultatima. Prema riječima direktorice Petre Perinović, do 15. listopada ostvareno je čak 95 posto dolazaka i 92 posto noćenja u odnosu na isto u 2019. godini.

- Ovakvi rezultati govore u prilog tome da se turisti na našoj destinaciji osjećaju sigurnima i da rado dolaze, ali se rado i vraćaju, tvrdi direktorica Perinović i ističe da je ova sezona možda najvjerodostojnije pokazala kako se zajednički napori i ulaganja isplate.

- Pritom posebno treba istaknuti iznajmljivače i ugostitelje koji su se iznimno dobro pripremili za rad u novim uvjetima, ali i svi ostali koji su na bilo koji način radili u turizmu, napominje.

U 2020. godini, podsjeća, u pripremi su bile mnoge nove manifestacije i događanja kako bi se  obogatila turistička ponuda.

- Vjerujemo kako će se otvoriti mogućnost za ostvarenje tih planova u 2021. godini. Radilo se mnogo na promotivnim aktivnostima te je, kao što je već poznato, izašao novi promotivni video, snimljene su nove fotografije, povećana je aktivnost na društvenim mrežama, a u  studenom bi svjetlo dana trebao ugledati još jedan promotivni video, najavljuje direktorica Petra Perinović.

Ovoga puta, pojašnjava, naglasak je na ruralnom turizmu, odnosno svim onim bogatstvima kojima  područje TZO Pašman obiluje, poput bogate gastronomske ponude, kušanja maslinova ulja i branja maslina, svježe ulovljene ribe i slično. Video je usmjeren na sve one koji od posjeta destinaciji žele nešto više, odnosno žele upoznati tradiciju i običaje, ali i aktivno sudjelovati u svim aktivnostima.

- Novi promotivni video predstavlja dodanu vrijednost koja se može dobiti u našoj destinaciji te se nadamo kako će biti poticajan za vlasnike OPG-ova, iznajmljivače, ugostitelje i sve ostale buduće i sadašnje turističke djelatnike, poručuje.

U travnju ove godine Turističko vijeće donijelo je odluku o projektnom udruživanju s turističkim zajednicama zadarskoga arhipelaga (TZO Kali, TZO Preko, TZO Kukljica, TZO Tkon, TZO Sali, TZM Ugljan, TZM Božava, TZM Silba i TZG Zadar) radi zajedničkog provođenja više aktivnosti usmjerenih razvijanju turističkog proizvoda i promociji destinacije, što je omogućeno novim Zakonom o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma.  

- Uskoro se očekuje odluka Ministarstva turizma o prihvaćanju te inicijative te se nadamo pozitivnom ishodu jer ovo bi bio velik iskorak u kreiranju novog zajedničkog turističkog proizvoda i pozicioniranja na turističkoj karti, mišljenja je direktorica Perinović.

Među granama turizma koje se posljednjih godina iznimno brzo razvijaju izdvaja cikloturizam i navodi kako će TZO Pašman biti djelom toga razvoja.

- Kroz otok Pašman prolazi ruta EUROVELO 8, a riječ je o mediteranskoj ruti koja je djelom mreže biciklističkih ruta po cijeloj Europi. TZO Pašman početkom listopada potpisala je Povelju za održiv i odgovoran cikloturizam u MED regiji. Početak je to stvaranja čvrstih temelja za razvoj cikloturizma, Općini Pašman dodijeljena su sredstava za izradu vidikovaca na dijelovima brdske biciklističke staze, a TZO u suradnji s općinskom upravom planira postavljanje smeđe signalizacije, odnosno adekvatno obilježavanje svih uvala i lokaliteta koji se nalaze na stazi i uz nju. Također,u skladu s mogućnostima,  planira se i obnova postojeće biciklističke signalizacije na rekreativnoj ruti koja prolazi kroz sva mjesta, otkriva direktorica TZO Pašman Petra Perinović.

Prema njezinu mišljenju, uz razvoj nautičkog turizma i sve popularniji cikloturizam, TZO Pašman je rastuća destinacija, ali i destinacija koju svakako očekuju brojni napori i ulaganja u stvaranju jakog turističkog branda.

- U svim aktivnostima i promišljanjima važno je uspješno izbalansirati stvaranje novog identiteta uz zadržavanje tradicionalnih vrijednosti, a vjerujem kako je to moguće uz dobru i kvalitetnu suradnju, poručuje direktorica Perinović.


Reci što misliš!