Biznis

kraj letova

Ryanair zaključuje redovne operacije prema Hrvatskoj za ovu godinu

Ryanair zaključuje redovne operacije prema Hrvatskoj za ovu godinu

S obzirom na utjecaj pandemije na zračni promet, možemo biti zadovoljni s prisustvom ove niskotarifne kompanije na hrvatskom tržištu u ovoj ljetnoj sezoni. Ostaje otvoreno pitanje hoće li Ryanair ostvariti plan iz ove godine u sljedećoj (bazirati tri zrakoplova u Zadar).

Irski niskotarifni prijevoznik uskoro će završiti s redovnim operacijama prema hrvatskim zračnim lukama. Kompanija je imala velike planove za ovu godinu no isti se, zbog globalne pandemije, ove godine nisu realizirali.

Ryanair je planirao bazirati 3 zrakoplova tipa A320 u Zračnu luku Zadar i prometovati iz Zadra prema čak 33 međunarodne destinacije diljem Europe. Partnerska aviokompanija Ryanaira, Lauda, izabrala je Zadar, i to ispred zračne luke na Palma de Mallorci.

Zbog lockdowna i globalne pandemije te velikog pada potražnje Ryanair i Luda od ovog su plana odustali, a Ryanair se u Hrvatsku vratio tek početkom srpnja i to s manjim brojem linija nego što je to bilo u ljetnoj sezoni 2019. godine. Ova je poznata niskotarifna kompanija ove ljetne sezone prometovala prema 5 hrvatskih zračnih luka: Puli, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku.

Kao i prethodnih godina, Ryanair će svoje prometovanje prema Hrvatskoj zaključiti sa zadnjim danom ljetnog reda letenja (24.10.). U zimskom redu letenja ova kompanija ne prometuje prema hrvatskim zračnim lukama, piše Croatian Aviation.

Kompanija ove godine nije prometovala na nekoliko linija prema Hrvatskoj (određene su izbačene iz ovogodišnjeg ljetnog reda letenja i prije izbijanja pandemije), dok je na većini linija došlo do smanjenja tjednih frekvencija.

Najveće iznenađenje jest činjenica da Ryanair ove godine nije prometovao iz Dublina i Londona prema Zadru.

Do kraja listopada u prometu će biti sljedeće linije:

Pula - Berlin, jednom tjedno (do 24.10),

Pula - Brisel, dva puta tjedno (do 23.10.),

Pula - London, dva puta tjedno (do 22.10.),

Rijeka - Hahn, jednom tjedno (do 24.10.),

Dubrovnik - Dublin, dva puta tjedno (do 21.10.),

Split - Dublin, dva puta tjedno (do 24.10.),

Zadar - Brisel, dva puta tjedno (do 24.10.),

Zadar - Köln, jednom tjedno (do 18.10.),

Zadar - Düsseldorf, dva puta tjedno (do 24.10.),

Zadar - Karlsruhe, dva puta tjedno (do 24.10.).

S obzirom na utjecaj pandemije na zračni promet, možemo biti zadovoljni s prisustvom ove niskotarifne kompanije na hrvatskom tržištu u ovoj ljetnoj sezoni. Ostaje otvoreno pitanje hoće li Ryanair ostvariti plan iz ove godine u sljedećoj (bazirati tri zrakoplova u Zadar), takva će odluka prije svega ovisiti o tome hoćemo li iduću ljetnu sezonu dočekati u “novom” ili “starom” normalnom.

Ryanair je za sada najavio jednu novu liniju za iduću ljetnu sezonu, između Beča i Pule. U zimskom redu letenja kompanija će letjeti prema zračnim lukama u našem susjedstvu, kao što su npr.: Banja Luka, Beč, Budimpešta ili Trst.


Reci što misliš!