Biznis

turizam u doba korone

Devet mjeseci biogradskog turizma proteklo bolje od očekivanog

Devet mjeseci biogradskog turizma proteklo bolje od očekivanog
Marko Dimić/PIXSELL

Pojavom koronavirusa, ovogodišnjem su se turizmu predviđali crni dani. No iako nije riječ o nekoj velikoj i rekordnoj turističkoj godini, jer nije bilo onog turističkog buma na koji smo ranijih godina navikli, nešto se iz ovogodišnje sezone u Biogradu ipak „izvuklo“.

Pogotovo tijekom ljetnih mjeseci u vrijeme takozvane „špice“ sezone zabilježeni su prilično dobri rezultati, jer unatoč novonastaloj situaciji i brojnim mjerama zaštite sve je nekako funkcioniralo pod onim motom „novo normalno“. Tako su rezultati i u Biogradu relativno povoljni, odnosno preko 50% prošlogodišnjeg prometa, što se u ovim prilikama i okolnostima može smatrati prilično zadovoljavajuće.

Za prvih devet mjeseci, prema podacima Turističke zajednice grada Biograda ostvareno je 702.505 noćenja, a što je u odnosu na proteklu godinu kada je evidentirano 1.309.512, ostvarenje od 54%. I broj dolazaka nije zanemariv iako je u nešto manjem postotku od prošlogodišnjeg. Naime, taj broj u prvih devet mjeseci iznosi 98.673, a protekle godine iznosio 216.864, a što je realizacija od 45%. Uz crne prognoze na samom početku godine ovo se ipak može nazvati uspješnom sezonom, jer prvi devetomjesečni rezultati uvijek su predstavljali „gro“ čitave turističke sezone.

No, što se sto se strukture gostiju tiče ove sezone, barem do sada, najviše gostiju bilo je iz Hrvatske, potom Slovenije, Njemačke, Češke, Poljske, Austrije, Mađarske, Ukrajine i drugih zemalja. Obzirom na situaciju s ovakvim rezultatima možemo biti zadovoljni, kažu u turistički djelatnici. No sve još ovisi i o posezonskom razdoblju koje bi moglo i znatnije popraviti turističku sliku ali i ono na žalost također ovisi o epidemiološkoj situaciji.

Poznato je naime, da su se u tom periodu, dolaskom brojnih grupa, itekako dobro punili pojedini kapaciteti, a koji su često bili i značajna stavka u konačnoj turističkoj bilanci. Lijepo i toplo vrijeme ovih dana izmamilo je i goste i domaće žitelje na, šetnju, sunce i ispijanje kave na rivi, što su svima ipak posebni gušti, a kako to mnogi kažu „ma tko to more platit“.


Reci što misliš!