Biznis

Sezona lova srdela

Pašmanski ribari u izlovu srdele u Istri

Pašmanski ribari u izlovu srdele u Istri
Srećko Niketić/PIXSELL

“Najbolje je kad je direktno iz mora. Nema bolje od svježe srdele na gradele s malo maslinovog ulja. Nakon toga, najbolje klizi dec ili dva domaćeg crnog. Nije kriva srdela, što je riba plava, već od vina rumena, mene boli glava”, kaže Puljanin koji je kupio par kilograma svježe ribe direktno s ribarskog broda na pulskoj rivi.

Sezona lova srdela je u tijeku, a za njom su krenuli i Dalmatinci. Privezalo se 14 ribarskih brodova duž cijele luke, piše Glas Istre.

Iskrcavali su ribu s brodova direktno u kamione hladnjače, a gdje će ova neprikosnovena kraljica mora završiti, nisu znali reći, osim da će kamionom prvo do Labina, a nešto ide i do Stona.

“Kud srdela tud i mi”, kaže Pavo Jakovljević iz mjesta Tkon na otoku Pašmanu. On i deveteročlana posada Dalmatinaca, već danima love u Istri.

„Najbolje ide ulov u blizini Pule i Rovinja. Tu smo pet, šest dana i onda natrag za Dalmaciju“ – kaže Pavo. “Bez mene, svi bi krepali od gladi”, hvali se simpatični ribar zadužen za kuhanje na ribarici. Na brodu se dobro jede i pije, a kad se naporno radi, a spiza je dobra, svima je lakše. Posada ribara iz Dalmacije, svake godine dolazi u Istru i zadovoljni su ulovom.

„Ribe ima, nije loše… Srdelu pratimo u stopu i to je svake godine tako. Ulovili smo oko 13 tona. Još ostajemo koji dan pa nazad za Dalmaciju“ – kaže Pavo. Priznaje, ribarski posao je težak, ali može se pristojno živjeti.

I Puležani s ribarskog broda Jastog pripremaju se za noćni ribolov.

„Baš spremamo alat i krpamo mreže. Krećemo pred noć, pa do jutra. Sad je sezona srdela i sve što ulovimo uspijemo prodati“ – kaže Arijan, vlasnik broda Jastog.

Srdela je često nepravedno zanemarivana. Ova jeftina plava riba najbolja je pripremljena na najjednostavnije načine. Direktno iz mora, pa odmah na gradele, samo da ne boli glava.


Reci što misliš!

  Vezane vijesti