Biznis

sigurna destinacija

Zašto turisti i usprkos koroni dolaze u Hrvatsku?

U prvih 11 dana kolovoza zabilježeno je čak milijun i tristo tisuća dolazaka, što je 63 posto lanjskog rezultata, te 8 milijuna i 900 tisuća noćenja, što je 70 posto u odnosu na lani. Odakle nam turisti najviše dolaze, a koje smo strance ove godine izgubili?

U ovom trenutku u Hrvatskoj se odmara oko 800 tisuća turista, a najpopularnije destinacije su Rovinj, Poreč, Medulin, Crikvenica i Split.

Unatoč korona krizi ovih dana u Hrvatskoj borave gosti iz Kuvajta, Indonezije, Meksika, Argentine, Južnoafričke Republike i Kazahstana. Istina oni se broje u desecima i stotinama i nikada nam nisu radili značajan turistički promet. S druge strane veseli da da nas tradicionalni gosti nisu iznevjerili."Zapravo smo planirali otići u Italiju, ali let je bio otkazan, pa smo u zadnji trenutak odlučili doći ovdje", izjavila je Barbara iz Poljske.

"Osjećam se sigurno ovdje. Pa da. Ja nemam nikakvih problema sa sigurnošću ovdje. Ovo su malena mjesta, mi dolazimo iz Berlina, to je veliki grad, tako da je dobro", rekli su Andres i Patricio iz Njemačke.

Poljaka je čak 16 posto više nego lani. Slovenaca i Nijemaca samo šest posto manje, čeha 18, a Austrijanaca čak 41 posto. Slovaci su u još većem padu pa nisu među top pet najvjernijih gostiju ovoga kolovoza. "Danas je sve u redu, granice su otvorene između Hrvatske i Slovačke. Neke zemlje u Europi su zatvorile granice ili je potrebno ići u karantenu, ali možda se do sutra nešto i promjeni. Ne znam. Vidjet ćemo", kazao je Mihael iz Slovačke.

Ranije nabrojane zemlje u našem su okruženju i jednostavno je doći automobilom. Ogroman pad bilježimo kada su u pitanju prekooceanske zemlje, odnosno sve one iz kojih gosti dolaze zrakoplovom. Iako smo među rijetkim zemljama koje dozvoljavaju ulazak Amerikancima, njih je ipak manje za 86 posto. 98 posto je manje Koreanaca i 94 posto Kineza. Lani nas je posjetilo preko milijun Talijana, većim dijelom ova dva, tri tjedna kolovoza, a ove ih je godine 75 posto manje. Francuza 68 posto.

"Švicarska je popustila mjere karantene tako da ima puno ljudi iz Europe, Njemačke, Austrije, koji dolaze u Švicarsku, tako smo i mi mogli doći ovdje iz Švicarske", izjavio je Ataka iz Švicarske.

"Morali smo se testirati da bismo došli ovdje, tako da…zabavno je. Ovo je jedino mjesto gdje nam je dopušten ulaz. Sve ostale države su zabranile dolazak Amerikancima", rekao je Chaise iz SAD-a.

Unatoč svemu gostiju je 35 posto manje, no ostaju malo dulje pa je pad noćenja malo ispod 30 posto. Ono što posebno veseli da je 25 posto više domaćih gostiju. Nastavi li se tako, turistički radnici mogu konstatirati da su preživjeli ovu koronasezonu.


Reci što misliš!

  Vezane vijesti