Biznis

zadarsko zaleđe

Ne bude li tuče ili drugih vremenskih nepogoda, vina će biti vrhunska

Ne bude li tuče ili drugih vremenskih nepogoda, vina će biti vrhunska

Grožđe je u poodmakloj fazi kaže, neke bi sorte već za 10-ak dana mogle u berbu i ne bude li tuče ili drugih vremenskih nepogoda bit će vrhunskih vina iz zadarskoga zaleđa

Grožđe je u poodmakloj fazi, neke bi sorte već za 10-ak dana mogle u berbu i ne bude li tuče ili drugih vremenskih nepogoda bit će vrhunskih vina iz nadinskih vinograda. Tako stanje na tom području ocjenjuje vrhunski vinar Šime Škaulj. Kao i druge vinare više ga muče posljedice pandemije.

Kvaliteta grožđa je vrlo dobra i ne bude li jačih vremenskih nepogoda, primjerice veće tuče, ove će godine biti vrlo kvalitetnih i vrhunskih vina s nadinskoga područja. O stanju u vinogradima i o posljedicama pandemije koronavirusa na prodaju vina na primjeru jednog vrhunskog eko-proizvođača s toga područja - Šime Šakulja.

Grožđe je u poodmakloj fazi kaže, neke bi sorte već za 10-ak dana mogle u berbu i ne bude li tuče ili drugih vremenskih nepogoda bit će vrhunskih vina iz zadarskoga zaleđa: 

- Do sada, jedino kažem ne daj Bože da još tuča može napraviti štetu ili neko još orkansko nevrijeme, ali sve što se tiče boleština, peronospore, pepelnice, svega, tu smo se ja mislim otarasili jer već je to kažem u poodmakloj fazi zriobe… 

Kao i druge vinare više ga muče posljedice jedne druge bolesti - pandemije koronavirusa. Za vrijeme turističke sezone njegovu vinariju i posebno uređenu kušaonicu posjete brojni turisti iz Švedske, Francuske, Njemačke, Slovenije… Privučeni ne samo vrhunskim vinima nego i ambijentom Ravnih Kotara. U tome su ove godine znatno izgubili:

- Možda smo ispunili prošlogodišnjega negdje 40-ak posto i to što se tiče same prodaje ne znam da li i toliko, ali ajmo reći da će biti 40-ak posto… Što se tiče samih grupa i kušaonice mi smo imali ugovoreno negdje 130 grupa po 35 do 40 ljudi. To je sve otpalo, znači od tih 130 grupa imali smo dvije grupe, tako što se toga tiče tu smo zaista dosta izgubili.

Tome treba dodati i nelojalnu konkurenciju:

- Nama ne trebaju ni te mjere, nama ne trebaju ni poticaji, samo nas zaštitite od nelojalne konkurencije i od uvoza kojekakvoga - zaključuje Šime Škaulj koji svoj uspjeh temelji na predanom radu i trudu cijele obitelji.

Redovito ide na seminare, educira se i stalno proširuje kako svoje znanje o ekološkom uzgoju vinove loze tako i ponudu. Godišnje proizvedu oko 200 tisuća butelja vina. Godine 2012. prvi su dobili Decanterovu srebrnu medalju za cabarnet suvignon berbe 2010.

Njihovu vinariju posjetile su mnoge poznate osobe među kojima i švedski kraljevski par.

 


Reci što misliš!