Biznis

820 000 gostiju

Na vrhuncu smo turističke sezone

Ljeto na hrvatsko slovenskoj granici - kolone vozila s obje strane graničnog prijelaza Plovanija. U poslijepodnevnim satima na ulaz u Hrvatsku čekalo se i dva sata. Za graničnu policiju špica sezone znači da predaha nema, pogotovo u doba korone.

''Odabrao sam Hrvatsku jer sam bio ovdje u svibnju. Nije bilo stresa, gužvi, odlučili smo se vratiti. Sada je malo gužva, ali odlučio sam doći ovdje'', kazao je Moritz iz Njemačke.

''Najbolji tulumi su tu i lijepe plaže'', dodaje Linda iz Njemačke.

''Dolazili smo ovdje dok smo bili djeca pa smo se odlučili vratiti ponovno'', kazao je Josip iz Slovenije.

Za graničnu policiju špica sezone znači da predaha nema, pogotovo u doba korone. Kažu da bi gužve bile još i veće da ne postoji ENTER Croatia dokument kojeg zbog epidemije putnici moraju popuniti, ali 95 posto putnika dođe već s popunjenim obrascem što skraćuje posao policiji.

''Ovo je tipičan primjer špice sezone, radimo na maksimalnim ulaznim trakama. Već jutros od osam sati rade četiri trake na Plovaniji, na Kaštelu tri trake. Od pola noći do sad prošlo je 30.000 putnika. Istovremeno je izašlo 14.000'', kazao je Robert Boban Paulović, načelnik PP Buje.

Zagužvalo se i zbog smjene turista na izlazu Makarska. Kolone su u splitskoj trajektnoj luci, izvanredne trajektne linije trebale su smanjiti gužvu, no unatoč tome čekalo se satima.

''Ovo je vikend iz starih dobrih vremena, ali i dalje ne mogu vjerovati da grad Split i dalje ovisi o jednoj cesti do trajektne luke'', kazala je Suzana iz Splita.

U Jadroliniji kažu da im je ovo najjači vikend sezone.

''Očekujemo 70.000 putnika i 16.000 vozila da dođe ovoga vikenda. Na 70 posto prometa smo u odnosu na isto razdoblje prošle godine i to je zaista izvrstan rezultat'', istaknula je Jelena Ivulić iz Jadrolinije.

I na Lučkom brojke ne odstupaju puno od prošlogodišnjih, iako je dan prošao bez većih kolona na naplatnim postajama, imali su u prosjeku 80 posto lanjskog prometa.

''Prema podacima prikupljenim do 12 sati podaci nam govore da ova subota u odnosu na ulazu u autocestu je preko 97 posto prošlogodišnjeg prometa i da je promet na izlazu veći od 66 posto u odnosu na lani'', kazao je Perica Šiljeg iz HAC-a.

Iz HAK-a poručuju kako je najudarniji vikend sezone ukupno bio onaj prošli.

''Prošli vikend je bio onaj koji je bio najudarniji, ali i danas ima gužve na cestama. Posebice na autocesti A1 i to u oba smjera kako prema moru tako i prema unutrašnjosti. Povremeno se vozi u kolonama uz manje zastoje'', kazala je Sandra Pučić iz HAK-a.

Gužve će se nastaviti sigurno i idućeg vikenda kada se slavi blagdan Velike Gospe. 


Reci što misliš!