Biznis

turizam u doba korone

Hoće li cijene u sezoni padati?

Hoće li cijene u sezoni padati?
Iva Perinčić

Iako su početkom lipnja unatoč dozvoli Stožera za ponovno pokretanje gospodarstva, brojni hotelijeri i ugostitelji odlučili i dalje ostati zatvoreni, čini se da kod nekolicine onih koji su otvorili svoja vrata posjetiteljima i dalje nema snižavanja cijena.

- Ideja, odnosno preporuke na razini naše destinacije su da cijene nema potrebe spuštati u odnosu na isto razdoblje prošle godine, već postojećim cijenama dati dodatnu uslugu, primjerice parking ili slično. Bit će akcija, kao šest dana plus jedan gratis, ili tri osobe, pa četvrta gratis, a akcija turističke zajednice bit će besplatan trajekt u rujnu, no, nekog kolektivnog spuštanja cijena nema - kaže Novom listu direktor TZ-a Lošinja Dalibor Cvitković i dodaje kako Lošinj i dalje drži cijenu zbog visoke kvalitete usluge.

- Čekamo 15. lipnja, to nam je dan D, jer je njemačka vlada preporučila svojim građanima da do tada nikuda ne idu, a Nijemci su naše emitivno tržište. Očekujemo dosta turizma u rujnu, upravo zbog nade da će pandemija tada biti dosta daleko iza nas. No, i ovih 30 do 40 posto bukinga treba uzeti s rezervom, jer potencijalni gost to može otkazati u zadnji čas – kazao je.

Tako se cijena apartmana za četiri osobe na Lošinju u špici sezone kreće od 80 do 100 eura, a za hotelsku sobu, ovisno o pogledu i hotelu, između 150 i 200 eura, što je otprilike kao i lani.

S druge pak strane, u Splitu se cijene noćenja kreću od 600 do 4 tisuće kuna, ali uglavnom je noćenje oko tisuću kuna za srpanj, a slična situacija je i u Crikvenici gdje se cijena smještaja kreću do 2 tisuće kuna.

Predsjednica Zajednice obiteljskog turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Martina Nimac Kalcina kaže da spuštanja cijena ima, ali ovisi u kojim dijelovima Hrvatske i da bi ove godine domaći gost uz malo manevriranja mogao ljetovati upola jeftinije nego lani, navodi Novi list.

– U Istri se cijene većinom ipak nisu snižavale, dok u nekim dijelovima Hrvatske su cijene većinom niže i 20 posto. Vlasnici luksuznih vila većinom nisu skloni snižavati cijene, osim kao popusti u sklopu određenih akcija. Domaći gosti ukoliko dođu direktno do vlasnika objekta sigurno mogu spustiti cijenu s obzirom na to da će ove godine biti nepopunjenih objekata – ističe Nimac Kalcina, te dodaje kako bi ove godine domaći gost mogao s lakoćom naći slobodne smještaje po cijenama nižim za 50 posto.

Osnivač zajednice obiteljskih smještaja Nedo Pinezić, naglašava da su cijene tržišna kategorija, pa se ne mogu dogovarati ni nekim dekretom odrediti.

– Akcija spuštanja cijena uvijek kreće od najvišeg cjenovnog razreda, koji ima i najveću mogućnost za popuste. Tako, na primjer, mobilnu kućicu za 4 osobe u autokampu možete iznajmiti za 250 eura na dan u špici sezone, ali i za 40 eura na dan u ranoj predsezoni i krajem posezone. Naravno da sve to utječe i na cijene obiteljskog smještaja. Ako cijena mobilne kućice za 4 osobe u kampu s 4 zvjezdice na samome moru padne za 30 do 40 posto, onda padaju i cijene apartmana 300 metara od mora – smatra Pinezić i poručuje kako još uvijek u ovoj korona sezoni ne možemo znati što će se točno dogoditi s potražnjom, ali ni s cijenama na tržištu.


Reci što misliš!