Biznis

kako iskoristiti vlastite adute

Zadar ne može privlačiti investicije bez tehnološkog parka, poduzetničke zone su zastarjeli koncept iz prošlog stoljeća

Zadar ne može privlačiti investicije bez tehnološkog parka, poduzetničke zone su zastarjeli koncept iz prošlog stoljeća

Uređenje Poduzetničke zone Crno bi trebalo biti u cilju dovođenja novih ulaganja, a nipošto za premještanje tvrtki iz Zadra i okolice na najatraktivniju lokaciju za prihvat direktnih stranih investicija (FDI) u Hrvatskoj.

Zadru nedostaje tehnološki park

Poduzetnička zona Crno je trenutno neuređena ledina u koju je Vlada usmjerila skoro 5 milijuna eura bespovratnih sredstva za izgradnju prve faze komunalne infrastrukture.
Priča je naizgled dobra i ima smisla, ali samo pod uvjetom da zona ostana kao cjelina.

Parceliraranje bi bilo pogubno za zonu, ako se doista želi privući prave investitore, jer ova zona od 400 hektara leži na lokaciji koja predstavlja najveći potencijal za prihvat izravnih stranih ulaganja (FDI) u Hrvatskoj.

Premda je svakome jasno da je ulaganje u infrastrukturu ključni preduvjet gospodarskog razvoja, to baš i nije uvijek davalo prave rezultate. Poduzetničke zone, kojih u Hrvatskoj ima oko 200, nisu platforme za strana ulaganja. Većina zona je popunjena poslovnim subjektima koji su dislocirali svoje pogone iz obližnjih gradova. To je pomoglo poduzetnicima, ali se nisu stvorile nove vrijednosti, niti se znatno povećao broj poslovnih subjekata.

Diljem zadarske županije postoji 31 poduzetnička zona, koje su na usluzi poduzetnicima.

Međutim, Zadru nedostaje moderni tehnološki park koji bi Zadar stavio na kartu Europe i omogućio mu zamah u poslovno-turističkim sadržajima, koji pune hotele 12 mjeseci, po uzoru na Azurnu obalu u Francuskoj, u kojoj praktično svaki grad veličine Zadra ima svoj tehnološki park. Na istoj osnovi takvu popunjenost imaju zemlje, koje uopće nemaju more, kao što su Austrija i Bavarska.

Poduzetnička zona Crno je idealna za tehnološki park i posebno atraktivna za velike investitore. Nalazi se na 5 kilometara udaljenosti od Gaženice, najmodernije morske luke u Hrvatskoj, a na istoj udaljenosti je od Zračne luke Zadar i praktički spojena na autocestu. Vrijednost ove zone sam imao priliku osobno testirati prije par godina u Kini.

Na prezentaciji upravi Alibaba grupe, najveće tehnološke tvrtke u Aziji, zadarska poslovna zona Crno - bez izgrađene komunalne infrastrukture - je ušla u najuži izbor Alibabe za gradnju huba za čitavu EU - što je najbolji pokazatelj vrijednosti ove zone. Takvi investitori imaju svoju logiku, bitna im je geografsko-komunikacijska povezanost lokacije, veličina zone i, zbog logike posla, ne vole imati "susjede", odnosno druge tvrtke u neposrednoj blizini.

Europske korporacije napuštaju Kinu - šanse za Zadar

Očekuje se da će tvrtke širom svijeta nakon koronakrize izmijeniti svoje opskrbne lance kako ne bi više ovisile o Kini. Zadar može ostvariti značajnu korist od želje zapadnoeuropskih tvrtki da proizvodnju iz Kine približe matičnom tržištu nakon koronakrize. Prednosti Zadra su argumenti o svim geografskim, prometnim, klimatskim i turističkim prednostima, što može donijeti prevagu u ocjenama potencijalnih investitora.

Način na koji se aktualna vlada nosila s pandemijom je također velika prednost, jer takva vrsta sigurnosti postaje novi faktor vrednovanja za investitore. Hrvatska je nedavno dobila pohvale New York Timesa koji je naveo kao primjer zemlje koja je uspješno suzbila zarazu korona virusom.

Talijanski mediji su također hvalili model upravljanja pandemijom u Hrvatskoj. Italija je jedna od članica EU i G-7 koja će svakako povući određene proizvodne kapacitete iz Kine, što je potencijalno zanimljivo za Hrvatsku. Njemačka će, pored Italije, svakako biti najvažniji i najzanimljiviji partner.

Nova realnost je kratkoročno obnovila keynesijanski pristup ekonomiji, odnosno aktivniju ulogu države i lokalne uprave u gospodarstvu. Struktura industrije koju zemlje EU žele vratiti iz Kine je strateški važna za matične države, zato će politika imati ključnu ulogu u oblikovanju ovakvih aranžmana.

Zadru trebaju takve investicije, ne samo zbog radnih mjesta, nego što se na takvu proizvodnju mogu nadovezati lokalni mikro poduzetnici, dobavljači i pružatelji raznih usluga. Poduzetnička zona Crno je iznimno vrijedan adut kojeg Zadar može iskoristiti, jer se investicije okreću prema nama. Iskorištavanje mogućnosti koje se pojave je često učinkovitije od planiranja.


Reci što misliš!

 Izdvojeno