posljedice korone
Novalja prazna: Rezervacija trenutačno nema, počela velika bitka za svakog gosta
Vlasnici apartmana i hotela pripremili su zaštitnu opremu, dezinficijense, sve uredili, no rezervacija nema… Agenciji koja na Pagu iznajmljuje stotinu apartmana javili su se tek jedni jedini gosti iz Francuske. Oni koji imaju klubove na Zrću već su spremni za najcrnji scenarij - potpuno propalu sezonu.
Ovisno koga se pita, pad prihoda procjenjuje se od 65 pa do 80 posto. Riječ je o desecima milijardi kuna o kojima Hrvatska ovisi. I zato je već krenula bitka za svakog gosta.
"Da ovaj razgovor vodimo na isti dan prije godinu dana, Novalja bi bila puno veselija i puno življa i svega bi bilo, sve otvoreni kafići, restorani, sve bi bilo već u pogonu", kaže za RTL Potragu iznajmljivač Miljenko Dabo.
"U ovom trenutku mi bismo bili puni, hotel i restoran bili bi popunjeni", dodaje ugostitelj Boris Šuljić.
Prvi gosti trebali su stići u ožujku, a srpanj i kolovoz bili su gotovo do kraja popunjeni. Sada se pripremaju za sezonu, ali ni sami ne znaju što očekivati.
"Prije covida, lani je bilo sjajno. Super. Problema nismo imali nikakvih, bili smo jako zadovoljni. Imali smo puno rezervacija, sada samo dvije, jedna u sedmom i jednu u osmom mjesecu", priča Dabo.
"A oprezni smo, imamo malu djecu, imamo unuke, malu od pola godine, ovaj drugi ima dvije i pol. I babu od 100 godina skoro. Tako da nije lako, moramo biti oprezni jer je zdravlje najvažnije", rekao je Dabo.
Nevolja specifična za Novalju je to da su većina turista partijaneri.
Da situacija nije dobra, tvrdi i Margarita Matas, vlasnica turističke agencije. Ona vodi oko 100 apartmana, a i sama ima hostel.
"Situacija je dosta loša trenutno. Bila je odlična, nekih 20-ak posto smo bili jači nego lani. To smo gledali u veljači, na isti datum lani smo bili 20 posto bolji. Imali smo preko tisuću rezervacija, s tim da je sada od tih tisuću ostalo dva posto", rekla je Matas.
Do početka ožujka oko 60 posto kreveta bilo je bukirano.
Boris Šuljić, vlasnik hotela, restorana i vinarije Boškinac, ali i kluba Kalypso na Zrću, kaže:
"Očekivanja su vrlo realistično na bazi negdje 30, 35 posto, od prošlogodišnjeg nekakvog biznisa. Na bazi rada hotela, restorana i vinarije. Jedan drugi segment posla koji je ovisan o party turizmu, on će biti jedan ili nula posto", rekao je Šuljić.
Restoran i hotel je otvorio sredinom svibnja, a za Zrće se nada da će otvoriti barem kao kafić.
"Moramo čuvati mentalnu kondiciju i imidž. U tom svemu ne potonuti u dešperatnost i posustati jer mi prodajemo sreću. Mi prodajemo doživljaj, zadovoljstvo, iskustvo. Zbog toga ne smijemo upasti u bed i isporučivati nevolju, mi moramo isporučivati nadu", rekao je Šuljić.
Vezane vijesti
-
Plava ekonomija treba pomiriti gospodarski rast i očuvanje našeg morskog okoliša. Na Sveučilištu u Zadru danas je otvorena prva međunarodna konferencija „RethinkBlue“ u organizaciji COST Akcije CA22122 – Rethinking the Blue Economy: Socio-Ecological Impacts and Opportunities, organizirana s potporom COST - European Cooperation in Science and Technology, Sveučilišta u Zadru te Hrvatske zaklade za znanost.
-
Ozlijeđenoj je pružena je liječnička pomoć u zadarskoj bolnici gdje su joj utvrđene lake tjelesne ozljede.
-
Iz zadarske Elektre stiže obavijest o privremenom prekidu u opskrbi električnom energijom zbog radova prema sljedećem rasporedu
-
Turistička zajednica Općine Pašman i ove godine organizira rekreativnu utrku/šetnju Đirada koja će se održati 27. travnja, a imat će kao i prošle godine dvije dužinske kategorije dok se limit za broj sudionika povećao na 600.
Izdvojeno
-
Košarkaši Dallas Mavericksa slavili su sa 96-93 na gostovanju u Los Angelesu kod LA Clippersa u drugoj utakmici prvog kruga doigravanja za prvaka NBA lige i time izjednačili na 1-1 u seriji na četiri pobjede.
-
Oko 84 posto čitatelja španjolskih novina Marca smatra kako bi Real Madrid trebao produžiti ugovor Luki Modriću, pokazuje anketa tog sportskog dnevnika objavljena u utorak.
-
24. Međunarodni susret penjača Paklenica 2024. održat će se u razdoblju od 26. do 28. travnja 2024. u Nacionalnom parku Paklenica.
-
U čast Istri i lokalnim proizvođačima koji su od nje napravili kulinarski najbogatiju regiju, predstavljena je jedinstvena monografija.
Reci što misliš!