Biznis

brodogradnja

U splitskom škveru gradnja najveće jahte na svijetu

Ono što nije stalo tijekom koronakrize je brodogradnja. Iz Brodosplita je porinut brod za polarne ekspedicije vrijedan 106 milijuna eura. Mjere protiv epidemije i dalje su na snazi, a novi poslovi već čekaju. Naime, dogovorena je gradnja i najveće jahte na svijetu.

Mjere protiv širenja zaraze na snazi su u splitskom brodgradilištu, a tamo je u travnju obavljeno serološko ispitivanje većine radnika na antitijela na Covid-19.
 
Devet tisuća tona čelika otklizalo je u more, a bez da se boca šampanjca razbila o pramac. Putnički brod za polarne ekspedicije u more je simbolično poslala kuma, inače štićenica udruge za djecu s invaliditetom.

''Ja sam bila počašćena kao i svaka kuma. Kumče je veliko i ja mu  želim sretan put i da plovi dugo, dugo...'', kazala je Andrea Mutak. kuma broda.

Rok isporuke kruzera koji će primati 200 putnika je krajem godine. I  neće se kasniti, tvrde iz škvera, jer je veći dio broda već završen, zahvaljući novim metodama gradnje.

''Mogu reći da sam gotovo siguran da je ovo brod koji je imao najvišu razinu uranjenog opremanja i najveću razinu opremanja prije porinuća ikad ijednog brod a u svijetu'', izjavio je Tomislav Debeljak, predsjednik uprave Brodosplita.

Treće državno jamstvo splitskom brodogradilištu, bit će vraćeno u proračun čim se brod isporuči..

''Ovo su projekti. Ovo su sofisticirani proizvodi i ovo je, usudit ću se reći, najveći i najkompliciraniji hrvatski izvozni proizvod'', ustvrdio je Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Proizvodnja unatoč epidemiji nije stala. S tim da je Brodosplit proveo masovno serološko ispitivanje nad radnicima, koje je pokazalo da ih je od njih 1350, samo 25  imalo virus.

''Rezultati tog istraživanja pokazuju da naše mjere koje provodimo više od dva i pol mjeseca, učinkovite. I ovo prorinuće je rezultat tih mjera koje provodimo'', kaže Josip Jurišić, glasnogovornik Brodosplita.

Mjere protiv epidemije i dalje su na snazi, a novi poslovi već čekaju. Naime,  dogovorena je gradnja i najveće jahte  na svijetu u splitskom škveru...


Reci što misliš!