Biznis

napokon oporavak?

U prošlom tjednu objavljeno najviše oglasa za posao od uvođenja 'lockdowna'

U prošlom tjednu objavljeno najviše oglasa za posao od uvođenja 'lockdowna'
Bojan Bogdanić

Nakon što je pet uzastopnih tjedana ukupan broj objavljenih oglasa za posao bio u velikom padu, već treći tjedan za redom bilježimo rast potražnje za radnicima.

Prema podacima MojPosao portala, u razdoblju od 4. do 10. svibnja objavljeno je gotovo 700 oglasa za posao što predstavlja rast od 130% posto u odnosu na najgori tjedan travnja (od 13. do 19. travnja) te povećanje od 30% u odnosu na prošli tjedan. U prosjeku, tjedni rast iznosi 33%. 

Ukoliko se nastavi povoljna epidemiološka situacija i rast oglasa po ovoj stopi, za dva do tri tjedna mogli bismo dosegnuti brojke koje smo imali početkom ožujka, prije epidemije.

U odnosu na tjedan prije zatvaranja gospodarskih aktivnosti, ukupni broj oglasa je i dalje manji - za 47%.

Oporavak Brige o ljepoti, Prodaje, ali i Turizma

U odnosu na najgori tjedan, sve kategorije bilježe rast, a najveći rast zabilježen je u kategorijama Briga o ljepoti i sport, Prodaja (trgovina), Obrazovanje i znanost te Turizam i ugostiteljstvo. To su ujedno i kategorije koje su ranije osjetile najveći pad.

U usporedbi s tjednom prije zatvaranja gospodarskih aktivnosti (od 9. do 15. ožujka), najveći rast oglasa zabilježile su kategorije Zdravstvo i socijalni rad (+47%), Ljudski resursi (+33%) te Poljoprivreda, šumarstvo, ribarstvo (+29%). 

Sveukupno gledano, turizam i ugostiteljstvo su i dalje u velikom padu (-73%), međutim taj pad se polako smanjuje. Kroz zadnja dva mjeseca, osim Turizma, manji oporavak bilježe Arhitektura, Sigurnost i zaštita, Pravo, Dizajni i umjetnost te Skladištenje i logistika. 


Reci što misliš!