Biznis

Podaci HZZ o nezaposlenosti

Bez obzira na korona krizu u ožujku nezaposlenih još uvijek manje nego lani

Bez obzira na korona krizu u ožujku nezaposlenih još uvijek manje nego lani
Ilustracija/Dusko Jaramaz/PIXSELL

Ukupno je na kraju ovogodišnjeg ožujka bila u RH 143.461 nezaposlena osoba, a u veljači 137.927 nezaposlenih. Na kraju prošlogodišnjeg ožujka nezaposlenih je bilo 145.801 osoba.

U odnosu na kraj veljače 2020. broj nezaposlenih povećan je za 4 % ili 5.484 osobe, a u usporedbi s ožujkom 2019. godine broj nezaposlenih još uvijek je manji za 1,6 % ili 2.340 osoba. Pokazuje to da ožujak još nije bio najjače zahvaćen krizom, ali već podaci od nekoliko dana travnja pokazuju puno lošiju sliku, ali koja će, nadamo se, zbog niza mjera ostati na sličnim razinama. 

U odnosu na lani 12 županija je imalo pad nezaposlenosti, ali u odnosu na veljaču samo dvije.

Prema podacima HZZ-a, tijekom ožujka u evidenciju nezaposlenih novoprijavljeno je bilo ukupno 20.409 osoba, što je 51,3 % više nego u ožujku 2019. godine. Od toga 17.202 osobe tj. čak 84,3 posto izravno iz radnoga odnosa.

Vjerojatno bi i val otkaza bio veći da država nije uskočila s mjerom pomoći za očuvanje radnih mjesta, a dodatno su ohrabrujuće i najave iz županija, pa i gradova, o mjerama koje će se poduzeti,a kako bi se u što većoj mjeri sanirale štete zbog korona virusa.

Porez na dohodak je glavni izvor prihoda županijama, pa je jasno da će prihodi biti manji, prema procjenama, 20 do 30 posto, te je zato rebalans neizbježan. Za sada županije već izrađuju prvi rebalans, ali se i nadaju da će se situacija smiriti do sredine godine, i da potreba za većim izmjenama neće biti. 


Reci što misliš!