Biznis

dobre strane pandemije

Odjednom se sve može: Fina omogućila online dostavu dokumenata, HZZO zahtjev za naknade

Odjednom se sve može: Fina omogućila online dostavu dokumenata, HZZO zahtjev za naknade

Ako je u posljednjih mjesec dana bilo ikakvih pozitivnih posljedica pandemije koronavirusa, onda je to, bez sumnje, nagla informatizacija državne i javne uprave.

Najednom je profunkcioniralo sve ono za što su nas desetljećima uvjeravali kako se ne može obaviti baš nikako drukčije - osim pješke.

Uzmimo za primjer Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Kad su građani dosad, iz raznih razloga, HZZO-u trebali podnijeti zahtjev za naknadu plaće tijekom nesposobnosti za rad, isključivo je to bilo moguće napraviti neposrednim putem, dakle fizički dokumentaciju donijeti u Zavod, a prije toga od svojeg liječnika preuzeti dokumentaciju na temelju koje će zahtjev biti odobren.

A onda je naglo stigla pandemija koronavirusa, dobar dio Hrvatske završio u samoizolaciji - te postalo nejasno na koji će način građani ostvarivati pravo na nadoknadu plaće.

Ipak, Covid-19 i nemoguće pretvara u moguće, pa je HZZO iznašao rješenje: zbog iznimne situacije građanima je omogućeno da zahtjev sada mogu podnijeti elektroničkim putem bez predaje dokumentacije jer će je HZZO “sam preuzeti putem Centralnog zdravstvenog informacijskog sustava RH”.

I priča riješena.

Komunikacija

Bez puno pompe, ulaganja, javnih natječaja ili osnivanja komisija: država je ustanovi omogućila pristup svojim dokumentima, dokazavši da se isto moglo bez puno riječi napraviti i prije.

Doduše, u HZZO-u pojašnjavaju da se brza informatizacija u ovom slučaju nikako nije dogodila “brzo i jednostavno”, nego smo imali sreću u nesreći: Zavod je i prije pandemije počeo s pripremom informatizacije postupka vezanog uz ostvarivanje prava na naknadu plaće, zbog čega je HZZO bio spreman i u ovoj situaciji.

“Ne radi se o nečemu jednostavnom jer je HZZO pripremao ovaj sustav već neko vrijeme, a prošao je i testnu fazu. Ova izvanredna situacija nije nas zatekla nespremne. Ovu praksu ćemo i nadalje provoditi, a sve u cilju omogućavanja što lakšeg ostvarivanja prava osiguranih osoba HZZO-a te unapređenja komunikacije sa svim ostalim korisnicima”, poručili su.

Isto je cijeloj državi 20. ožujka dokazala i FINA koja je građanima, zbog velikog broja njih koji su počeli raditi iz svojih kuća, odlučila ponuditi cijeli set novih usluga za korištenje na daljinu.

Pa je poslovnim subjektima, koji imaju potrebu za udaljenim potpisivanjem dokumentacije, najednom omogućeno besplatno izdavanje certifikata za napredni e-Potpis u oblaku, ali i ono puno važnije - FINA je korisnicima najednom omogućila dostavu dokumentacije elektroničkim putem, sve ono što je do 20. ožujka bilo posve neizvedivo.

Kredit i najam

Najednom se tako agenciji putem maila mogu poslati dokumenti za pristup e-servisima, punomoći za predaju izvještaja, zahtjeve za otkazivanje pojedinih usluga, a tvrtkama je omogućena i predaja financijskih izvještaja za prošlu godinu također putem interneta.

Nagloj i odlučnoj digitalizaciji pridružio se ovih dana i Zagrebački holding pa su tako na svojim internetskim stranicama objavili kako je zbog pojave virusa sada većinu potvrda koje izdaju podružnice Holdinga moguće dobiti putem interneta, s time da će sva dokumentacija biti potpisana naprednim digitalnim potpisom.

Iz Holdinga su pojasnili kako je zbog epidemiološke situacije i preporuka proširen broj usluga unutar sustava e-Građani.

“Korisnicima je omogućeno elektroničko zaprimanje većine zahtjeva iz redovnog poslovanja, koji su uglavnom i razlozi osobnih dolazaka u poslovnice. Identifikacija korisnika, a time i vjerodostojnost, realizira se i potvrđuje kroz visoke sigurnosne protokole. Ovisno o vrsti zahtjeva, korisnici ispunjavaju elektroničke obrasce te prilažu potrebne dokumente za provedbu zahtjeva. Programirane su digitalne forme za one najčešće zahtjeve koje građani najviše koriste, kao što su zahtjevi za promjenu naziva obveznika, promjenu adrese dostave računa i zahtjevi za preknjiženje”, poručuju iz Holdinga, uz napomenu da je sad putem maila moguće izdavanje potvrda u svrhu podizanja kredita, produljenja najma, olakšice za vrtiće i ostalo.

Poslovni dnevnik ovaj tjedan otkriva i kako je Vlada odlučila omogućiti da se i ugovori o radu u ovoj situaciji mogu potpisivati online.

e-potpisivanje

Osim toga, državni će i javni službenici, od kojih mnogi rade od svojih kuća, sada dobiti mogućnost da rješenja, zakone i ostalu dokumentaciju potpisuju e-potpisom putem mobitela, a sve je spremno da se to ubrzo omogući i građanima.

Koliko je to lako i moguće brzo napraviti pokazao je i Dubrovnik, čija je kompletna gradska uprava od 16. ožujka uvela komunikaciju s građanima isključivo putem telefona i elektronički.

To vrijedi i za sve javne ustanove u gradskom vlasništvu, a osvješćivanje važnosti digitalizacije po pojavi pandemije pojačalo se i u Poreznoj upravi. Ona je sada svim stranim osobama kojima treba OIB omogućila da zahtjev šalju mailom umjesto da čekaju u redu, a mailom je moguće priložiti i svu potrebnu dokumentaciju.

Kao što bi trebalo biti i u normalnim vremenima, što ćemo, moguće, napokon osvijestiti.


Reci što misliš!