Biznis

#koronavirus

Španjolski premijer zatražio ‘Marshallov plan’ za obnovu Europe

Španjolski premijer zatražio ‘Marshallov plan’ za obnovu Europe
gtres/Gtres/PIXSELL

Španjolski premijer Pedro Sanchez zatražio je nešto poput Marshallova plana za obnovu Europe koji bi se financirao izdavanjem svojevrsnih korona-obveznica, piše u utorak Večernji list.

Postojeća odluka o otkupu obveznica vrijednih 750 milijardi eura od strane Europske središnje banke nije dovoljna, navodi dnevnik.

"Ovo je kriza koja pogađa cijeli EU i moramo artikulirati veliki Marshallov plan za obnovu. Činimo ogroman fiskalni napor, ali važno je da to ne bude samo na nacionalnoj razini", kaže španjolski premijer i dodaje da na pameti ima paneuropske obveznice, koje bi države članice izdavale udruženim snagama.

Ministri financija EU jučer su održali videokonferenciju, koju je vodio Zdravko Marić iz zgrade Carinske uprave u Zagrebu, ali se jučer nije očekivao dogovor o paneuropskim obveznicama nego samo o fleksibilizaciji Pakta o stabilnosti i rastu.

I to “samo” je divovski korak jer prvi put u EU zemlje imaju mogućnost izbjeći pravila o deficitu i javnom dugu: mogu trošiti koliko hoće ili koliko nađu novca na tržištu.

Šef Eurogrupe Paolo Gentiloni, koji predsjeda skupinom ministara financija iz eurozone, najavljuje da bi dogovor o novom fiskalnom oružju u borbi protiv koronavirusa mogao biti spreman do četvrtka, kada videokonferenciju održavaju premijeri i predsjednici 27 zemalja, donosi Večernji list.


Reci što misliš!