Biznis

kulturni dom, poduzetnički centar, luka...

U Novalji ove godine slijede veliki EU projekti

U Novalji ove godine slijede veliki EU projekti
Dino Stanin/PIXSELL

U "Proračunu u malom" koji je Grad Novalja nedavno objavio pokazalo se da je aktualna godina – godina realizacije EU projekata. Gradska uprava na čelu s Antom Dabom imat će tako na raspolaganju iznos od 94.040.000,00 kuna.

Najvećim dijelom obuhvaća izvorne prihode grada koji iznose malo više od 51,5 milijuna kuna. Druga prihodovna stavka proračuna jesu prihodi iz EU fondova koji se penju do 24,25 milijuna kuna. Nešto manji prihodi dolaze od zaduživanja, 13,2 milijuna kuna, te sufinanciranja projekata iz drugih proračuna koji nešto više od 7 milijuna kuna.

Kako su naveli, ove godine slijedi realizacija nekoliko važnih projekata za grad. Potpisani su svi ugovori s ministarstvima i kontrolnim tijelima, provedena je javna nabava te su zaključeni ugovori s izvođačima za gotovo sve EU projekte. Uprava jedino izdvaja projekt rekonstrukcije i dogradnje vatrogasnog doma DVD-a Novalja koji je trenutno u fazi javne nabave. Predviđa se da bi radovi mogli krenuti u jesen.

"Do ljeta ove godine planiramo završiti do sada najveći kapitalni objekt Grada, Kulturni dom Gozdenica, s opremom vrijedan 16,5 mil. kuna kojeg već dvije godine gradimo vlastitim sredstvima i za koji je u ovoj godini predviđeno 9,2 mil. kuna", govori gradonačelnik Dabo za servis Gradonačelnik.hr.

Projekt Poduzetničkog inkubatora Ragan prvotno se zakomplicirao zbog problema s izvođačima radova, no u koordinaciji sa SAFU-om, Grad je uspio sporazumno raskinut ugovor o izvođenju radova te je proveden novi postupak javne nabave na kojem je naposljetku izabran novi izvođač. Izgradnja inkubatora trebala bi završiti do kraja srpnja, a opremanje do početka jeseni. Za oba dijela projekta osiguran je iznos od 10,7 milijuna kuna.

Poduzetničkoj zoni u Čiponjcu slijedi proširenje i opremanje infrastrukturom vrijedno oko 10 milijuna kuna. Iz EU fondova povučeno je 85% bespovratnih sredstava. Rezultat ovog projekta je širenje mreže fekalne i oborinske kanalizacije, uređenje prometnica, uređenje Zelenih površina, uređenje Distributivno telekomunikacijske kanalizacije i širenje mreže javne rasvjete.

"Uređenje infrastrukture s Poduzetničkim inkubatorom i spojem kvalitetne prometnice s državnom cestom cijela Poduzetnička zona dobit će jedan veliki zamah. Tijekom ljeta dnevni promet automobila na zaobilaznici je veći od 24.000 vozila te je rasterećenje zaobilaznice i izlazak na državnu cestu za Novalju i njeno stanovništvo od velikog značaja. Ova dva projekta su veliki vjetar u leđa cijelom stanovništvu Grada Novalje kao i svim gospodarstvenicima na području grada. Novalja osim u turizmu ima trend rasta i u drugim granama gospodarstva što se reflektira na sam grad i na cjelokupnu demografsku sliku, a što dokazuje i rezultat povećanja broja stanovnika od nekih 15% u odnosu na zadnji popis stanovništva iz 2011.", rekao je gradonačelnik Dabo pri predstavljanju projekta.

Ovih dana pak, očekuje se početak radova na dogradnji Dječjeg vrtića Carića. Prošli mjesec potpisan je ugovor s izvođačem radova vrijedan 13,3, milijuna, pri čemu je 5,8 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava.

"Vjerujemo da ćemo za iduću školsku godinu imati na raspolaganju prošireni i uređeni prostor dječjeg vrtića i po prvi puta nakon dugo godina biti u mogućnosti upisati svu predškolsku djecu u odgojno-obrazovni sustav", istaknuo je novaljski gradonačelnik.

Već spomenuti projekt dogradnje i rekonstrukcije zgrade DVD-a trebao bi krenuti u jesen, a cjelokupna vrijednost procjenjuje se na 9 milijuna kuna. Grad će ga financirati s 2 milijuna kuna.

Na odlagalištu Caska uskoro kreće i izgradnja III. Kazete čija se vrijednost procjenjuje na 3,5 milijuna kuna. Fond za zaštitu okoliša ‘pokrit će’ dio od 2,8 milijuna kuna.

Projekt generacije, kako ga naziva gradonačelnik, jest uređenje Luke Novalja koje se nadaju započeti i završiti u sljedećih nekoliko godina. U proračunu za ovu godinu osigurali su 3,2 milijuna kuna.

Osim građevinskih projekata, jedan od važnijih je i projekt Zaželi koji zapošljava žene bez posla i koji je zaposlio 9 žena. Za to je osigurano milijun kuna.

"Iako je predstojeća 2020. godina najzahtjevnija proračunska godina za nas, zadržali smo visoke standarde koje smo dostigli u predškolskom obrazovanju, sportu i rekreaciji, razvoju civilnog društva, sigurnosti, kulturi, socijalnoj skrbi i zaštiti okoliša nastavljamo i u 2020. godini. I u 2020.g. osigurali smo potpore poduzetništvu i građanima te državnim i županijskim ustanovama koje djeluju na području našeg Grada, a imaju svoje vlastite proračune", poručio je gradonačelnik Ante Dabo za kraj, prenosi servis Gradonačelnik.hr.


Reci što misliš!