Biznis

provjerite

Trebate li predati poreznu prijavu zbog povrata poreza i koji je rok?

Trebate li predati poreznu prijavu zbog povrata poreza i koji je rok?
Davor Puklavec/PIXSELL

Još je otprilike mjesec dana ostalo za predaju porezne prijave, koju već nekoliko godina dobar dio građana nije dužan predavati jer Porezna sve odradi sama iz svojih podataka.

No oni građani koji ipak žele predati poreznu prijavu za prethodnu godinu, ili su je i dalje obvezni predavati, za to imaju rok do kraja veljače, piše Index.hr

Za većinu građana, njih oko 600.000, sudeći prema podacima iz prošlih godina, Porezna uprava će sama u tzv. "posebnom postupku" izračunati trebaju li nadoplatiti porez ili imaju pravo na povrat poreza.

Porezna rješenja stižu do kraja lipnja

U posebni postupak ulaze oni koji imaju prihode od nesamostalnog rada, odnosno zaposlenici, zatim umirovljenici, kao i oni koji imaju drugi dohodak poput dohotka od kapitala ili osiguranja. Ili, na primjer, oni koji rade na autorski ugovor. Rješenje Porezne na kućne adrese stiže najkasnije do 30. lipnja tekuće za prethodnu godinu.

Ako porezni obveznik smatra da su podaci iz privremenog poreznog rješenja nepotpuni ili netočni tada može najkasnije do 31. srpnja tekuće za prethodnu godinu protiv tog rješenja podnijeti prigovor. Iznimno, porezni obveznici koji privremeno porezno rješenje prime nakon 30. lipnja tekuće godine za prethodnu godinu, prigovor mogu podnijeti u roku 30 dana od dana primitka privremenog poreznog rješenja", stoji u pojašnjenju na stranicama Središnjeg državnog portala.

Predaja obrazaca moguća i putem sustava eGrađani

Ako građani na koje se primjenjuje posebni postupak žele iskoristiti prava propisana Zakonom o porezu na dohodak za prošlu godinu, ili odustati od njih, mogu do kraja veljače podnijeti nadležnoj ispostavi Porezne uprave obrazac za priznavanje prava u posebnom postupku na Obrascu ZPP-DOH. To se odnosi, na primjer, na porezne obveznike koji su dobili dijete koje nije navedeno u poreznoj kartici.

Prava koja se mogu ostvariti su sljedeća: na uzdržavane članove uže obitelji i/ili djecu, stupanj i vrstu utvrđene invalidnosti i/ili prebivalište na području jedinica lokalne samouprave razvrstanih u potpomognuta područja I. skupine prema posebnom propisu i području Grada Vukovara i/ili pravo na uvećanje osobnog odbitka za plaćene doprinose za zdravstveno osiguranje u tuzemstvu ili dana darovanja.

Taj obrazac može se podnijeti i putem elektroničkih usluga Porezne uprave - Jedinstvenog portala Porezne uprave - ePorezna.

Za to je potrebno posjedovati i token internetskog bankarstva ili bilo koju vjerodajnicu sustava NIAS minimalne razine 3 i prijaviti se na ePoreznu putem osobnog računala te predati navedeni obrazac.

Osim korištenja vjerodajnica sustava NIAS predaja ZPP-DOH obrasca moguća je i korištenjem eOsobne iskaznice. Podnošenje godišnje prijave poreza na dohodak, odnosno obrasca GDOH, također je moguća elektroničkim putem, međutim za navedeno potrebna je razina 4 (poslovni certifikat i eOsobna).


Reci što misliš!