Biznis

Prvi put na tržištu prije 56 godina

Danas je Svjetski dan Nutelle

Danas je Svjetski dan Nutelle
Ilustracija

U svijetu se u prosjeku svake 2,5 sekunde proda jedna staklenka, a godišnje ih se proizvede toliko da bi se mogle poredati duž obale Dunava čak 26 puta!

Prvi put na tržište je izašla prije 56 godina, a njezin preteča, namaz Supercrema postojao je još od 1951. godine, javlja VLM.

Pietru Ferreru možemo zahvaliti za ovaj najomiljeniji slatki namaz od čokolade. Prvo je napravio Supercremu koja je bila u čvrstom obliku, odnosno rezala se na komade i tako posluživala na kruhu. Sve do 1963. kada je Pietrov sin Michele Ferrero odlučio to malo usavršiti i proširiti obiteljski brend po Europi. 

Promijenio je sastojke, sliku i ime proizvoda koje je nastalo od engleske riječi 'nut' koja znači lješnjak - glavni sastojak ovog namaza. Točan recept je stroga tajna, ali prema ambalaži glavni sastojci su, osim lješnjaka, šećer, biljna ulja i kakao. 

U svijetu se u prosjeku svake 2,5 sekunde proda jedna staklenka, a godišnje ih se proizvede toliko da bi se mogle poredati duž obale Dunava čak 26 puta. Inače, Dunav teče kroz 10 država, pa možete samo zamisliti koja je to količina.

Osim duž obale Dunava, Nutellom koja se napravi u godinu dana mogli bismo napraviti krug oko Zemlje 1,8 puta i prekriti Veliki kineski zid osam puta.

Kada je riječ o kilogramima prodane Nutelle u jednoj godini dovoljno je samo reći da je teška kao i Empire State Building.

 


Reci što misliš!