Biznis

turizam cijele godine

Hrvatska će postati hit destinacija, ali potrebno je slijediti ove savjete

Hrvatska će postati hit destinacija, ali potrebno je slijediti ove savjete
Dino Stanin/PIXSELL

Tursku turisti posjećuju cijele godine, bili hladni ili topli dani. Kao i Španjolsku i Grčku

Dok hrvatski turizam ruši vlastite rekorde, prošle godine Španjolska je srušila svjetski rekord posjećenosti s gotovo 83 milijuna turista i zasjela na drugo mjesto, iza Francuske.

Što to, u odnosu na Hrvatsku, nude uspješne i konkurentne turističke destinacije, na Svjetskoj turističkoj burzi u Londonu istražila je Ida Hamer.

Grčka planira srušiti svoje turističke rekorde, predstavlja program "12" kojim turiste želi potaknuti na dolazak cijele godine.

"Postoje paketi za svačiji džep, za sve klijente, od luksuznih hotela do jednostavnog smještaja, kampiranja, planinarenja ili plaža. Ovisno o tome odakle tko dolazi mogu se pronaći i paketi od 150 eura", kazao je Stratos Beretis, predstavnik Udruženja putničkih i turističkih agencija.

Povoljne cijene, slažu se i iznajmljivači, jedan su od razloga dolaska velikog broja turista.

"Grčka prije svega nudi ljubaznost, dobru klimu, lijepe plaže i dobre cijene. Najvažnije, sigurna smo zemlja", objasnio je Kimon Gasparatos, direktor grčke turističke agencije.

Španjolska, iako nije jedna od najjeftinijih odredišta, poznata je po svojoj raznolikosti i omiljena je mnogima. Najbrojniji su turisti, tradicionalno, Britanci.

"Ima puno mladih ljudi koji se dolaze zabaviti jer je Španjolska puno jeftinija od Velike Britanije. Mnogi dolaze zbog sunca, plaža, sunčanja. Ali ima i onih koji dolaze radi zabave, prirode, wellnessa, gastronomije, hrane i vina", objašnjava Cristina Alonso iz španjolske turističke agencije.

Tursku, koja je poznata po prihvatljivim cijenama, turisti posjećuju cijele godine, bili hladni ili topli dani. Fokus je na povijesnim znamenitostima, ali i na spa odmoru. 

"Ne sviđa mi se to, ali Turska se smatra jeftinijom destinacijom. To mi se ne sviđa jer Turska može puno ponuditi, nudi vrijednost za novac, prekrasna je zemlja kao i Hrvatska", mišljenja je Sina Danyl, direktor turske turističke agencije.

Te su zemlje među najpopularnijim europskim turističkim odredištima. Zajedničke su im ljubaznost domaćina i razumne cijene. Uz sigurnost, najveći su to razlozi zbog kojih se turisti rado vraćaju.

 


Reci što misliš!