čakovec
Prvi Nacionalni kongres ugostitelja okupit će više od 300 ugostitelja iz cijele Hrvatske
Prvi Nacionalni kongres ugostitelja će na najbolji i najreprezentativniji način pokazati kako su domaći proizvodi, tradicija i znanje najbolji recept za uspjeh turizma i ugostiteljstva u Hrvatskoj.
Za točno tjedan dana, 21. listopada, grad Čakovec ugostit će više od 300 ugostitelja iz cijele Hrvatske na prvom Nacionalnom kongresu ugostitelja koji će se održati u Centru za kulturu.
Riječ je o jedinstvenom događaju koje će okupiti sve važne dionike koji izravno ili neizravno djeluju u gastronomskom i turističkom sektoru, s ciljem vođenja konstruktivne rasprave o aktualnoj problematici te osmišljavanja rješenja i vizije napredovanja ovog sektora u budućnosti.
Program prvog Nacionalnog kongresa ugostitelja obuhvatit će tri panel rasprave. Prva panel rasprava odnosit će se na predstavljanje modela Kravata u ugostiteljstvu, a koji će klasificirati kriterij korištenja hrvatskih proizvoda. Na njoj će sudjelovati gospodarstvenici i predstavnici velikih kompanija poput Metroa i Pika, predstavnik Koordinacije ugostitelja Hrvatske Marin Medak, a očekuje se i sudjelovanje ministra turizma Garija Cappellija. Model Kravata zamišljen je kao simbol prepoznatljivosti hrvatske ugostiteljske ponude te pruža hrvatskoj gastronomiji jasan identitet i posebnost s naglaskom na kvaliteti.
Druga panel rasprava bavit će se problematikom poreznog opterećenja u ugostiteljstvu, odnosno potencijalnim poreznim i administrativnim rasterećenjem u ugostiteljstvu i povezanim djelatnostima te najavljenim smanjenjem PDV-a na pripremu i usluživanje hrane. Svoj doprinos panel raspravi, između ostalih, dat će predstavnik Inicijative profesionalnih računovođa Hrvatske (IPRH), predsjednik udruge Lipa Davor Huić, predsjednik Udruge ugostitelja Primorsko-goranske županije Vedran Jakominić, a očekuje se i sudjelovanje predstavnika Ministarstva gospodarstva.
Treća panel rasprava bavit će se važnim pitanjem iseljavanja, radne snage i edukacije djelatnika u ugostiteljstvu. O promjenama koje slijede i kako se adekvatno pripremiti za nadolazeću sezonu raspravljat će Petar Lovrić iz Udruge nezavisnih poduzetnika poslodavaca, voditelj projekta Raise the Bar Coca-Cola HBC Hrvatske Filip Verbanac, direktor Zarja grupe Zvonimir Belić, vlasnica tvrtke Posao u turizmu Nataša Kačar i predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnik Ante Vlašić.
„Prvi Nacionalni kongres ugostitelja zamišljen je kao ključno događanje koje će se održavati svake godine, a na kojemu će se raspravljati o svim ključnim pitanjima vezanim uz sektor ugostiteljstva. Pred nama je turbulentno razdoblje – priprema se smanjenje stope PDV-a za pripremu i usluživanje jela u ugostiteljskim objektima na 13 posto, a trenutno nije posve jasno u kojem obliku i koje će sve objekte predložene mjera obuhvatiti. Također, pripremamo se na novu turističku sezonu i pod svaku cijenu želimo izbjeći situaciju u lipnju, kada smo kroz vatrogasnu mjeru povećanja kvota za strance spriječili ozbiljan udarac za sve ugostiteljske objekte, ali i turizam u cijelosti. Ovo je jedinstvena prilika za okupljanje svih dionika u ugostiteljstvu, a koji će iznijeti svoja iskustva i mišljenje o tome kako bi se sektor turizma i ugostiteljstva trebao razvijati.“, poručio je predstavnik Koordinacije ugostitelja Marin Medak.
Izuzev panel rasprava, posjetitelji će moći odabrati i između četiri zanimljive radionice. Prva se odnosi kulturu ponašanja i ophođenja do stola i za stolom te podizanje kvalitete usluge u ugostiteljstvu, a koju će provoditi Damjan Miletić iz Poslovne akademije Rijeka. Mixologiju koktela na drugoj radionici predstavit će Marin Nekić, a sve o franšiziranju u sektoru hrane i pića i neiskorištenom potencijalu takvog načina poslovanja na trećoj radionici iznijet će vlasnik franšize Surf'n'Fries Adria Andrija Čolak.
Svoje lokalne proizvode tom prilikom prezentirat će međimurska i riječka obiteljska poljoprivredna gospodarstva te međimurski vinari.
Prvi Nacionalni kongres ugostitelja tako će na najbolji i najreprezentativniji način pokazati kako su domaći proizvodi, tradicija i znanje najbolji recept za uspjeh turizma i ugostiteljstva u Hrvatskoj.
Vezane vijesti
-
Ove radionice su dio projekta Info centra za mlade Zadar, s ciljem informiranja, savjetovanja i educiranja mladih od 15 do 30 godina na području grada Zadra i Zadarske županije,
-
Projekt školske knjižnice ,,Triptih" koji vodi knjižničar Ante Prtenjača, nastavljen je gostovanjem Marija Javorana, bivšeg učenika gimnazije Vladimir Nazor, a danas istaknutog slikara.
-
Nakon provedenog natječaja Općine Preko za sufinanciranje programa, projekata i manifestacija udruga u području sporta, kulture i zdravstva i socijalne, raspisanog 27. veljače, općinski načelnik donio je odluku o dodjeli 61.700 eura.
-
Danas u Francuskoj počinje Europsko prvenstvo u jedrenju za olimpijske klase na kojem sudjeluju i predstavnici zadarskog Svetog Krševana, u klasi četrdeset devetka, braća Fantela, Mihovil i Šime.
Izdvojeno
-
Iz zadarske Elektre stiže obavijest o privremenom prekidu u opskrbi električnom energijom zbog radova prema sljedećem rasporedu
-
Međunarodno vojno natjecanje „Memorijal bojnik Davor Jović – natjecanje Prvi za Hrvatsku“ održat će se u srijedu 8. svibnja 2024. godine.
-
Hrvatsku ove godine na Eurosongu predstavlja Marko Purišić, odnosno Baby Lasagna s pjesmom "Rim Tim Tagi Dim" koju izvodi na engleskom jeziku.
-
Novouvedena pristojba za turiste na jednodnevnom izletu u Veneciju gradu je donijela 975. 000 eura prihoda u prvih 11 dana pokusnog razdoblja.
Reci što misliš!