Biznis

premašili 25 tisuća kreveta

Broj apartmana u Zadru i dalje nezaustavljivo raste

Broj apartmana u Zadru i dalje nezaustavljivo raste
Grgo Jelavic/PIXSELL

Kako naši privatni iznajmljivači proživljavaju ovu sezonu koja je za sada, po službenim podacima, okvirno jednaka lanjskoj? Prema podacima zadarskog TZ-a broj privatnih iznajmljivača dosegnuo je brojku od 3.858, odnosno, 25.000 ležaja.

Samo prije dvije godine spominjala se brojka od 20.000 kreveta, znači imamo rast od 5.000.

Inače, u prvih sedam mjeseci komercijalni smještaj u domaćinstvu bilježi rast prometa od dva posto, srpanj je bio na razini lanjske godine, no kako smo rekli raste i broj iznajmljivača.

Kakvo je stanje na tom tržištu, što kažu dosadašnji rezultati - Radio Zadar je potražio odgovore od Klaudia Grdovića, predsjednika sekcije Zajednice obiteljskog smještaja i turizma Zadarske županije pri ŽGK i Daniela Radete, predsjednika Udruge privatnih iznajmljivača u Zadru. 

Što je s cijenama smještaja u koji se sve više ulaže. Jesu li zbog sve veće konkurencije česte korekcije, sniženja?

"Broj ležaja raste iz godinu u godinu, od 10 do 15 posto, a da takav rast prati i broj gostiju, to je teško očekivati", smatra Klaudio Grdović. 

"Što se tiče dizanja i snižavanja cijena smještaja, tu je kaže svake godine slična situacija, neki su tome skloni, neki nisu, četveročlana obitelj može lako naći smještaj za 60 - 80 eura za dvosoban apartman, dvoje gostiju od 30 do 50 eura...

"Iznajmljivači su se prilagođavali tržištu i bili su prisiljeni snižavati cijenu, broj gostiju je manji, bez obzira na to što drugačije govori statistika, znamo da su te brojke uvijek malo napuhane", kazao je za Radio Zadar Daniel Radeta dodajući kako je kolovoz puno bolji, a kakva će biti posezona to ćemo tek vidjeti. Radeta smatra da je u našem turizmu i dalje puno toga prepušteno stihiji, nedostaju i kvalitetni sadržaji koji će produžiti sezonu. 

Podsjećamo, odgovarajući nedavno na pitanje novinara o rastu broja kreveta u privatnom smještaju, te može li država to na neki način regulirati, ministar turizma Cappelli iznio je podatak da je u obiteljskom smještaju u turizmu u posljednje tri godine broj novih kreveta porastao za 127 tisuća, uz poruku kako se to definitivno "ne može apsorbirati". 


Reci što misliš!