Biznis

projekt dory

Tehnologijom iz Novog Zelanda do boljeg uzgoja dagnji u Zadarskoj županiji

Tehnologijom iz Novog Zelanda do boljeg uzgoja dagnji u Zadarskoj županiji

Zadarska županija završava istraživanje na projektu DORY – Capitalization actions for aDdriatic marine envirOnment pRotection and ecosYstem based managament na kojem Zadarska županija sudjeluje kao projektni partner, a koji se sufinancira iz Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija-Hrvatska 2014.-2020.

Nakon prve faze projekta koja je uspješno završila a sastojala se od postavljanja nasada daganja gdje su se koristile tri uzgojne linije od 100 metara.

Druga faza obuhvatila je istraživanje sastavljeno od uzorkovanja i analize prinosa daganja koje obavlja biolog mora.   

Svi podatci će u narednih mjesec dana biti evaluirani i izraženi na način da se može ocjeniti učinak novozelanske metode uzgoja na području predviđenom za uzgoj školjkaša u Zadarskoj županiji.

Novozelandska metoda je drugačija od one koju mi sad koristimo jer sada koristimo plastične cjevaste mrežice u koje se dagnje nasađuju i te cjevaste mrežice u principu ostavljaju otpad, a prijelaz na Novozelandsku tehnologiju je način izbjegavanja stvaranja otpada, ubrzavanje procesa rada i stvaranje mogućnosti veće proizvodnje školjaka.

Osim samog uzgoja školjaka, Zadarska županija će organizirati sastanak na kojem će se talijanski uzgajivači i ribari u sklopu DORY projekta, pobliže upoznati sa praksama ribarenja i uzgoja školjki u Hrvatskoj.

Također će se posjetiti uzgajivačka farma na kojoj se provodi pilot projekt novozelandskom metodom uzgoja školjaka koja se nalazi u Selinama, Starigrad Paklenica. Osim uzgojne farme posjetit će i Cromaris d.d. proizvodni pogon u Gaženici i  Ribarska zadruga Omega  3 u industrijskoj zoni Šopot  u blizini Benkovca.

Uzimajući u obzir biološku, ekonomsku i socijalnu kompleksnost upravljanja morskim resursima kao jednim integriranim sustavom, ovim sastancima se nastoji stvoriti okvir sa uvjetima koji će omogućiti širu primjenu zajedničke vizije u pogledu održivog upravljanja ribljim resursima.

Stvaranje održivog upravljanja ribljim resursima je cilj projekta uzimajući u obzir biološku, ekonomsku i socijalnu kompleksnost upravljanja morskim resursima kao jednim integriranim sustavom.


Reci što misliš!