jedinstveni proizvodi
Otočne delicije ove godine prvi put u inozemstvu
Prošle je godine 56 otočnih poduzetnika odlučilo putem oznake HOP olakšati istup na tržište, od toga 19 ih je s područja Zadarske županije. U ovoj se godini kao klub koji nudi samo izvorne i kvalitetne proizvode nadaju prvi put istupiti i izvan granica naše zemlje.
Predsjednica klastera Hrvatski otočni proizvod, korčulanska poduzetnica Josipa Barčić otkriva kako se ove godine HOP-ovci nadaju prvi put istupiti i izvan granica naše zemlje:
- Duboko se nadamo da ćemo probiti led i izaći izvan granica naše zemlje sa sajmom. Još ne znamo sve detalje, razgovaramo o tri sajma, o detaljima vam sada još ne bih govorila, naglašava gospođa Barčić te dodaje kako je organizacija HOP-sajma već dogovorena u ožujku u Splitu, pa slijedi sajam na Pašmanu, u Zagrebu,na Korčuli te u kolovozu opet Zadru. U međuvremenu radit će se na reviziji HOP proizvoda, kaže predsjednica klastera.
Ti proizvodi zaslužuju posebno mjesto na tržištu, dodaje Barčić:
- Sam hrvatski otočni proizvod je projekt jedinstven na Mediteranu, zato želimo okupiti što više proizvođača i otoka, da što više otočana sudjeluje sa svojom tradicijom i baštinom, da njegujemo te stvari koje izumiru i koje se zaboravljaju.
U cilju jačanja pozicije na zahtjevnom tržištu, pa tako i zadržavanju ljudi na otocima, hopovci s resornim Ministarstvom kreću u izradu Pravilnika o programu Hrvatski otočni proizvod koji bi u sklopu novoga Zakona o otocima trebao ugledati svjetlo dana najkasnije do 1. lipnja.
Aromatizirana sol s Pašmana, bokobrani s Ugljana, maslinovo ulje s Iža, slastice iz Korčule, ovčja skuta s Paga – dio je to dugog popisa od 971-og proizvoda 335 proizvođača koji nosi oznaku Hrvatski otočni proizvod.
Mladi supružnici Ivana i Filip Simičić s Rave prije 5 godina upustili su se u proizvodnju prirodne kozmetike. Zašto su ušli u ovaj projekt Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova?
Ivana Simičić nam je kazala:
- To nam je bio jedan od načina i da se taj proizvod certificira jer je to ipak oznaka određene kvalitete, uz to projekt je lijepo zamišljen – tu je puno druženja, sajmova, prilika za promoviranje svog proizvoda a i upoznate puno kreativnih ljudi koji sudjeluju u projektu.
Rozalinda Banić s Pašmana na svojim voćnim likerima, marmeladama i mariniranom ribom ima 8 oznaka hop. Kaže da će se i ove godine natjecati za ovu markicu :
- Ja kažem da je to dobro, da se potiče ljude na otoku da rade, da se s nečim bave, samo moraš puno raditi ! poručuje vrijedna gospođa Rozalinda.
Vezane vijesti
-
Kakav je to bio spektakl na nebu! Zadar Street food festival ima pozornicu na najboljem mjestu u Dalmaciji - na Puntamici.
-
U srijedu, 8. svibnja u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, na adresi Obala kralja Petra Krešimira IV. br. 2, održat će se konferencija o pristupačnom turizmu.
-
Luka Krpina, učenik OŠ Šimuna Kožičića Benje, državni je prvak iz engleskog jezika. Dolazak u školu za Luku je bio pravo iznenađenje.
-
Doky Dukić objavio je svoj prvi solo autorski singl pod nazivom “Iste Su Priče”. Uz kolegu Kristijana Radočaja, zajedno su režirali spot.
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku. Povremene kiše bit će većinom prijepodne prema jugu Dalmacije gdje može i zagrmjeti.
-
U povodu Svjetskog dana slobode medija Hrvatsko novinarsko društvo dodijelio je godišnje nagrade.
-
Dubrovnik je dobio još jedan vrijedan izložbeni prostor, s neprocjenjivom zbirkom kovanica iz vremena Dubrovačke republike. Sama priča o bogatoj povijesti Republike privlači brojne posjetitelje.
-
U dolinu Neretve iz Španjolske je stigla prva pošiljka laboratorijski steriliziranih kukuljica mužjaka sredozemne voćne muhe. Riječ je o, takozvanoj, SIT tehnici biološke zaštite agruma, koja je ponovno uspostavljena kako bi se izbjegla, prije svega, velika šteta na nasadima mandarina.
Reci što misliš!