#ponos
Oznaku HOP za 2018. godinu dobilo 19 proizvođača sa zadarskih otoka
Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac potpisala je Odluku o dodjeli prava uporabe oznake Hrvatski otočni proizvod za 2018.
Ove godine oznaku HOP dobilo je 57 otočnih proizvođača za 89 proizvoda i proizvodnih linija. Iz Zadarske županije oznaku HOP dobilo je 19 proizvođača s Ugljana, Pašmana, Iža i Paga, pišu Naši školji.
Riječ je o tradicijskim otočnim proizvodima iznimne kvalitete i izvrsnosti, koji svake godine pokazuju kako otočani svoje proizvode uspješno oživljavaju i vraćaju im stari, zaboravljeni sjaj uz inovativno-kreativna nova uporabna rješenja i promišljen pristup otočnoj izvornosti koju potiče Projekt HOP.
Oznaku HOP na zadarskim otocima dobili su sljedeći proizvođači:
Mate Rančić, Preko (suveniri od maslinovog drveta – zdjela za voće/stalak za vino), Željko Jerolimov, Preko (suveniri od maslinovog drveta – prsten/olovka), OPG Senka Otavijević, Sutomišćica (daske od maslinovog drveta),
OPG Krsto Matulić, Pašman (Pašmanero ljuti umak, aromatizirana sol, aromatizirani vinski ocat), Obrt Lanđin, Kraj (palamida u sjemenskom ulju, koncentrat od rajčice, ljuti feferoni), OPG Anka Kovačić, Banj/Kukljica (višnja maraška u šećeru, džem od smokava), OPG Branko Mađerić, Pašman (gavezova mast, sapun lavanda), Ivanka Milašinović, Ždrelac (čvorani nakit od konopa),
KUD Kunjka, Tkon ( tradicijske slastice hroštule i pricipalji), OPG Marin Zalović, Tkon (keks maslinko), Ugostiteljski obrt Trta-Mrta, Tkon (sušeni krakovi hobotnice), OPG Katica Mušćet, Tkon (začinska sol Tkoneta), OPG Neven Brzić, Tkon (djevičansko maslinovo ulje i kunjske frite), OPG Stjepan Smoljan, Tkon (marinirane šparoge), OPG Ante Grdaš, Tkon (krema lavanda/balzam lavanda),
OPG Maja Sučić, Veli Iž (suveniri od konopa), OPG Denis Barić, Veli Iž (ekstradjevičansko maslinovo ulje, čaj od masline),
OPG Tereza Vidas, Pag (ovčja skuta), OPG Anton Škunca, Novalja (eterično ulje smilja).
Vezane vijesti
-
Kakav je to bio spektakl na nebu! Zadar Street food festival ima pozornicu na najboljem mjestu u Dalmaciji - na Puntamici.
-
U srijedu, 8. svibnja u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, na adresi Obala kralja Petra Krešimira IV. br. 2, održat će se konferencija o pristupačnom turizmu.
-
Luka Krpina, učenik OŠ Šimuna Kožičića Benje, državni je prvak iz engleskog jezika. Dolazak u školu za Luku je bio pravo iznenađenje.
-
Doky Dukić objavio je svoj prvi solo autorski singl pod nazivom “Iste Su Priče”. Uz kolegu Kristijana Radočaja, zajedno su režirali spot.
Izdvojeno
-
U povodu Svjetskog dana slobode medija Hrvatsko novinarsko društvo dodijelio je godišnje nagrade.
-
Dubrovnik je dobio još jedan vrijedan izložbeni prostor, s neprocjenjivom zbirkom kovanica iz vremena Dubrovačke republike. Sama priča o bogatoj povijesti Republike privlači brojne posjetitelje.
-
U dolinu Neretve iz Španjolske je stigla prva pošiljka laboratorijski steriliziranih kukuljica mužjaka sredozemne voćne muhe. Riječ je o, takozvanoj, SIT tehnici biološke zaštite agruma, koja je ponovno uspostavljena kako bi se izbjegla, prije svega, velika šteta na nasadima mandarina.
-
Nautički je turizam vrlo važan dio naše ukupne turističke slike u svijetu. Hrvatska charter flota najveća je na Mediteranu, a ACI najveći lanac marina.
Reci što misliš!