Biznis

DETALJI NAGODBE

Sporazum kroz brojke: Sberbank i VTB bank preuzimaju kontrolu u Agrokoru

Sporazum kroz brojke: Sberbank i VTB bank preuzimaju kontrolu u Agrokoru
Davor Puklavec/PIXSELL

Agrokor je procijenjen na 2,6 milijardi eura, što je gornja granica koju su odredili savjetnici za restrukturiranje.

Kao što je RTL prvi doznao i javio, sporazum između dobavljača i Agrokora je načelno postignut. Inače baš jučer je Trgovački sud dao još tri mjeseca za zaključivanje nagodbe Fabrisu Perušku, a to je taman dovoljno vremena za tehničku provedbu nagodbe.

Agrokor je procijenjen na 2,6 milijardi eura, što je gornja granica koju su odredili savjetnici za restrukturiranje.

Prema informacijama RTL-a, Sberbank će imati oko 30 posto kompanije, a možda i nešto više, dok će s drugom ruskom državnom bankom VTB-om držati oko 44 posto dionica novog društva. Možda nemaju kontrolni paket, ali svakako će biti najutjecajniji vlasnici u tvrtki. Sberbank ima 1,1 milijardu eura tražbina, a VTB 300 milijuna eura tražbina, od kojih je 90 milijuna eura zanovio kroz roll-up kredit.

Do većinskog udjela nedostaje im maksimalno šest posto. Naime, udjeli se mogu promijeniti i do utorka, ali ne značajno, možda za nekoliko postotaka.Po trenutačnom dogovoru obvezničari Agrokora, među kojima je i Knighthead Capital, kontrolirat će od 23 do 25 posto kompanije. Obvezničari su zanovili 223 milijuna eura kroz roll-up, a još im je ostalo naplatiti 710 milijuna eura. Taj će dio naplatiti kroz četvrtinu nove kompanije. Knighthead će sam držati oko 10 do 12 posto Agrokora. 

Domaće banke imat će oko 10 posto udjela u Agrokorovoj holding kompaniji.

Roll-up kreditori, njih dvadesetak, koji su dali Agrokoru 480 milijuna eura novog kapitala u lipnju prošle godine, bit će isplaćeni kroz refinanciranje kredita.

Kako RTL doznaje, zajedno s dijelom razlučnih vjerovnika dobavljača poput Adris Grupe, dobavljači će držati oko osam posto novog Agrokora. Dobavljači koji su davali robu na kraju će pretvoriti dugove u četiri do šest posto udjela u koncernu.


Reci što misliš!