Biznis

potencijal obnovljivih izvora energije

Počela provedba pilot-projekata u sklopu EU projekta PEGASUS: Općina Preko jedini partner iz Hrvatske

Počela provedba pilot-projekata u sklopu EU projekta PEGASUS: Općina Preko jedini partner iz Hrvatske

Europski projekt PEGASUS, u kojemu Općina Preko kao jedini partner iz Hrvatske sudjeluje s Italijom, Grčkom, Francuskom, Slovenijom, Belgijom, Španjolskom, Maltom i Ciprom, ušao je u naprednu fazu provedbe.

Započet prošloga ljeta u talijanskoj Potenzi, tijekom jeseni i zime razvijao je pilot-projekte u Francuskoj i na Cipru, pišu Naši školji.

Predstavnici projekta PEGASUS Marco Caponigro te projektni partneri iz Općine Preko Ivana Ostoić i Endi Ćuća sudjelovali su u rujnu na tematskom sastanku "Energetski izazovi na otocima i ruralnim kontekstima" u Barceloni te su studenome na Cipru, gdje su predstavljeni podaci provedenih mjerenja i aktivnosti na pilot-projektima. Europski projekt PEGASUS (Podupiranje energetske učinkovitosti, pametnog upravljanja energijom i korištenje obnovljivih izvora energije u javnoj infrastrukturi, uključujući javne zgrade te u stambenom sektoru), vrijedan je 1,87 milijuna eura.

Nositelj je grad Potenza, a kroz projekt se namjerava pridonijeti rastu energetskih sustava temeljenih na obnovljivim izvorima energije, uz pomoć novih zakonskih i regulatornih okvira.

– Riječ je o jedinstvenom projektu, prvom takve vrste na području Europske unije. Aktivnosti će se provoditi tijekom 30 mjeseci u sedam različitih područja Sredozemlja.  Projekt predstavlja važnu priliku za javne, ali i privatne institucije te ostale korisnike najvažnijih energetskih sektora u Europi da sudjeluju u istraživanjima o potencijalu obnovljivih izvora energije za razvoj integriranih lokalnih mreža. Posebno je to zahtjevno u područjima s težom dostupnošću za velike mreže distribucije energije, poput ruralnih područja i otoka, kaže Endi Ćuća, koordinator projekta za Općinu Preko.

Za aktivnosti koje će se u iduće tri godine provoditi za Općinu Preko namijenjeno je 130.000 eura, a glavni je cilj smanjiti troškove električne energije koje se plaćaju za općinske zgrade integrirajući lokalnu mrežu upravo na općinskim objektima, sukladno postojećoj regulativi.

 Sljedeći partnerski sastanak održat će se u španjolskoj Sevilli, a o svim aktivnostima projekta možete se informirati u newsletteru na hrvatskom jeziku koji je objavljen na mrežnim stranicama Općine Preko ili na službenoj web stranici projekta PEGASUS.
 


Reci što misliš!