Biznis

statistika pokazuje

Zadarski Zavod za zapošljavanje: Trećina nezaposlenih mlađa je od 30 godina

Zadarski Zavod za zapošljavanje: Trećina nezaposlenih mlađa je od 30 godina
PIXSELL

Trećina nezaposlenih na zadarskom zavodu mlađa je od 30 godina. Gotovo isto toliko na Zavodu se nalazi više od godinu dana. Upravo ove dvije kategorije, mladi i dugotrajno nezaposleni, bit će jedan od prioriteta mjera zapošljavanja hrvatskog Zavoda za zapošljavanje u ovoj godini.

Broj nezaposlenih u Zadarskoj županiji posljednjih nekoliko godina, točnije od 2014., je u opadanju. Rezultati za prošlu godinu trebali bi nastaviti taj trend, te bi nezaposlenost u odnosu na 2016. trebala biti manja za oko 15 posto, prenosi Radio Zadar. 

Kako je broj registriranih nezaposlenih osoba u padu, potrebno je usmjeriti veću pozornost kako bi se pomoglo dugotrajno nezaposlenima. Uzroci dugotrajne nezaposlenosti su uglavnom vezani uz neadekvatno obrazovanje ili pak gubljenje određenih znanja i vještina koje je proizašlo iz njihovog dugotrajnog izbivanja s tržišta rada.

Dugotrajno nezaposlenim osobama koje su izgubile određena znanja i vještine omogućit će se stoga stručno osposobljavanje na radnom mjestu radi obnove znanja i vještina u zvanju za koje su se obrazovale.

Problem su i osobe bez radnog iskustva. Tako je na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje krajem studenog bilo gotovo 56.000 osoba bez radnog iskustva ili s radnim iskustvom kraćim od godinu dana. Stoga je za 2018. godinu osmišljen poseban paket mjera namijenjenih stjecanju prvog radnog iskustva. 

Mjerama je omogućen veći iznos plaće osobama bez staža  koje će poslodavci u realnom sektoru zaposliti uz potporu, a u svrhu stjecanja prvog radnog iskustva odnosno pripravničkog staža. Omogućeno je sufinanciranje 50 posto iznosa bruto II plaće za poduzetnike i neprofitne organizacije. Omogućeno je i pokrivanje troška plaće pripravnika u javnom sektoru i to 100 posto iznosa.

Mjerama se potiče i daljnje obrazovanje zaposlenika sufinanciranjem troška usavršavanja radnika kod poznatog poslodavca i to do 70% troškova.

Ova je mjera namijenjena novozaposlenim osobama bez obzira na radni staž, zanimanje i kvalifikaciju ukoliko se zapošljavaju na period od najmanje 12 mjeseci, zaposlenim osobama s ciljem podizanja konkurentnosti postojeće radne snage uz uvjet da su u radnom odnosu na neodređeno vrijeme, te zaposlenim osobama kojima prijeti gubitak radnog mjesta zbog promjene proizvodnog programa, uvođenja novih tehnologija i viših standarda.


Reci što misliš!