Biznis

poznati zlatar

Mamićev prijatelj Paško Dodić u problemima: Benkovački Adria kamen u stečaju, nekretnine idu na dražbu

Mamićev prijatelj Paško Dodić u problemima: Benkovački Adria kamen u stečaju, nekretnine idu na dražbu
Luka Stanzl/PIXSELL

Poslovi poznatog zagrebačkog zlatara Paška Dodića na zadarskom području zapali su u probleme.

Tvrtka Adria kamen iz Benkovca koja je u njegovom vlasništvu završila je u stečaju, a u ovršnom postupku se sada prodaju dvije temeljne nekretnine ove tvrtke – teren i zgrada u Benkovcu te teren u Kuli Atlagića.

Dodić je inače blizak prijatelj Zdravka Mamića, sudionik čuvenog rođendanskog slavlja za predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović. Potom je u nalazima SOA-e označen kao osoba pomoću koje je Mamić pokušao utjecati na sutkinju Ustavnog suda Slavicu Banić vezano uz odluku o sudbini Zakona o sportu.

Paško Dodić je jedan od najpoznatijih zlatara u Zagrebu, a ima i kafić Gold. Prije nekoliko godina otkupio je benkovačku tvrtku Adria kamen, najavljivao oporavak, no umjesto toga zapao je u poslovne probleme.

Zahtjev za stečaj pokrenut na zahtjev Fine zbog blokade računa od oko 250 tisuća kuna, no stečajni upravitelj Ante Vukašina utvrdio je da postoje tražbine vjerovnika u iznosu od 5,689.283 kune. Kad je Dodić preuzeo Adria kamen, kao fizička osoba ali i kao vlasnik tvrtke Moj raj,  ta je benkovačka tvrtka za vađenje kamena bila u vlasništvu tvrtke Geomodus i prolazila kroz predstečajnu nagodbu.

Poslovna 2016. je naizgled bila uspješno završena s ukopnim prihodom od 5,2 milijuna kuna te ostvarenom dobiti od 3,1 milijun kuna. Međutim, kad se podmire obveze iz predstečajne nagodbe od 4,3 milijuna kuna, bio bi zabilježen gubitak od 550 tisuća kuna. Zbog prikazane dobiti Adria kamen je morala platiti i porez  na dobit od 623 tisuće kuna.

Sada je na zahtjev stečajnog upravitelja tvrtke Ortis commerce, Čavle, u ovršnom postupku protiv Adria kamena oglašena dražba za prodaju nekretnina Adria kamena. Općinski sud u Zadru je za teren i zgrade u Benkovcu te za teren u Kuli Atlagića, sve skupa oko 88 tisuća četvornih metara terena i 868 metara četvornih u zgradama, utvrdio cijenu od 3,179.800,00 kuna. Dražba je zakazana za 30. siječnja 2018.

U međuvremenu je stečajni upravitelj Adria kamena Ante Vukašina utvrdio da Adria kamen nije upisana kao vlasnik nekretnina, nego je u zemljišnim knjigama kao vlasnik upisan samo Paško Dodić. Značajno je i to što je Adria kamenu još 2013. godine istekla koncesija za eksploataciju mineralne sirovine, odnosno kamena.

Na skladištu je prema dokumentaciji tvrtke zaliha u vrijednosti od oko 1,8 milijuna kuna, no Vukašina smatra da se zbog stanja u kojem se sve nalazi prodajom neće moći namaknuti ni 10 posto tog iznosa. Knjigovodstveni servis Savjetovanje fidelitas iz Zagreba koji vodi računovodstvene poslove za Adria kamen nije, ni nakon nekoliko požurnica, dostavilo stečajnom upravitelju podatke o poslovanju tvrtke.

Zanimljivo je zato da su od 5,3 milijuna kuna priznatih tražbina, najveće tražbine u prvom isplatnom redu u kojem je deset imena listom bivših zaposlenika, najveći iznos od 220 tisuća kuna odnosi na Sanju Pola Katavić, vlasnicu računovodstvenog servisa. A u drugom isplatnom redu najviše prijavljenih tražbina ima sam Paško Dodić kojem je priznato potraživanje od 3,405.396 kuna, a država potražuje 1.688.626 kuna.


Reci što misliš!