Biznis

švicarska

Nestle će do 2020. koristiti samo jaja iz slobodnog uzgoja

Nestle će do 2020. koristiti samo jaja iz slobodnog uzgoja
toptenthailand.com

Uprava tvrtke Nestle, najvećega svjetskog proizvođača pakirane hrane izvijestila je da će do 2020. u svojim proizvodima koristiti samo jaja od kokoši iz slobodnog, a ne iz kaveznog uzgoja, ubrajajući se na taj način u proizvođače hrane koji vode računa o dobrobiti životinja.

Švicarska tvrtka, među čijim su proizvodima sladoledi, majoneze i slatkiši u kojima se koriste jaja, istaknula je da do 2020. želi uvesti promjenu u europskim zemljama i u Sjedinjenim Državama, a do 2015. i u ostatku svijeta. 

Glasnogovornik tvrtke kazao je da će odluka tvrtke pozitivno utjecati na desetke milijuna kokica diljem svijeta. 

Konkurentske tvrtke poput Kraft Heinza, Conagre i Mondeleza Internationala te lanaca poput McDonald'sa, Wal-Marta i 7-Eleven ranije su najavile istu promjenu u poslovanju. 

Francuska tvrtka za proizvodnju prehrambenih proizvoda Sodexo, koja se bavi dostavom hrane umirovljeničkim domovima i vojnim bazama, u kolovozu je izvijestila da do 2025. kani isporučivati isključivo jaja iz slobodnog uzgoja. 

I neke vlade razmatraju donošenje zakona čiji je cilj zaštititi kokoši nesilice tako što će im se omogućiti više prostora za slobodno kretanje. 

Pravila američke države Kalifornije nalažu da kokoši, svinje i telad moraju biti u mogućnosti uspraviti se i leći, odnosno u potpunosti 'protegnuti' udove u kavezima u kojima borave. 

Za neupućene ovo su razlike u načinu uzgoja kokoši nesilica:

Kavezni (baterijski) uzgoj - kokoši su nagurane u kaveze, ne mogu se micati i tretira ih se poput strojeva.

Podni uzgoj - kokoši nisu u kavezu, mogu se slobodno kretati unutar prostorije, no ne mogu izaći van na svježi zrak.

Slobodan uzgoj - kokoši su slobodne i imaju pristup vanjskim prostorima.


Reci što misliš!