Biznis

poput kafke

Suluda ovrha: nepostojeća banka traži 21.345 kuna zbog duga od 47 kuna

Suluda ovrha: nepostojeća banka traži 21.345 kuna zbog duga od 47 kuna
Dino Stanin/PIXSELL

Nevjerojatan proces, koji nalikuje iskustvu Kafkinog junaka Jozefa K., ovaj je put stvaran.

Karlovčanin Zvonimir Ivić neugodno se iznenadio kada je prije nekoliko mjeseci dobio ovrhu od 21.345 kuna zbog duga od svega 47 kuna iz 1991. godine, i to od zagrebačke podružnice danas nepostojeće Ljubljanske banke, čiji je pravni sljednik Nova ljubljanska banka, donosi Večernji list.

Nevjerojatan proces, koji nalikuje iskustvu Kafkinog junaka Jozefa K., ovaj je put stvaran. Vodi ga odvjetnik Matija Pečatnik u ime Glavne filijale Zagreb Ljubljanske banke.

"Na 17 njihovih čekova kupio sam grobno mjesto za baku 1989., u Karlovcu su poslovnicu zatvorili 1991., a 1992. mi je na naplatu došla nekakva razlika sa zateznim kamatama koju sam također platio. Otad pa do prije tri mjeseca kad mi je stigla 'čestitka' na 21 tisuću kuna s njima nisam imao nikakav kontakt", ispričao je Zvonimir Ivić za Večernji list.

Odmah je uložio žalbu u kojoj tvrdi da je ovrhovoditelj nepostojeći, kao i da se brojevi naznačeni na čekovnoj knjižicu koju je imao iz Ljubljanske banke i brojevi u dopisu odvjetnika Pečatnika ne poklapaju.

Ivić je bivši dragovoljac iz specijalne jedinice Gromova, a danas radi kao trgovački putnik strane tvrtke.

Ministarstvo pravosuđa obećalo je u rujnu da će formirati radnu skupinu za izradu novog ovršnog zakona, koji bi trebao spriječiti ovakve sumanute ovrhe.


Reci što misliš!