PROBLEMI UGOSTITELJA
Ugostitelj ne može naći radnike, nudi plaću od 5100 do 8600 kuna
Predsjednik Udruženja ugostitelja pri HGK, s oko 10.000 članova poručuje da je dizanje PDV-a bilo tek kap koja je prelila čašu
Stonski ugostitelj Jozo Barović ogorčen je zbog toga što ne može pronaći radnike, piše Večernji list. Barović je ispričao kako šankerima i kuharima nudi plaće od 5100 do 8600 kuna, smještaj i hranu, no ni to mu ne pomaže da pronađe radnike.
"Nedavno sam uspio naći pomoćnog kuhara, prijavio ga, ali nakon dva dana čovjek je dobio poziv iz Irske i otišao. Iste probleme ima i građevina. Ušao sam u investiciju proširenja objekta, dao unaprijed 7000 eura, a firma koja mi je počela raditi, usred posla ostala je bez radnika. Otišli su u Njemačku", rekao je Barović za Večernji list.
Sličnu situaciju doživljavaju i ugostitelji na kontinentu, a situaciju im otežava i PDV od maksimalnih 25 posto. "Restorani se zatvaraju, tri dobra prestala su raditi samo u Međimurskoj županiji.
Sve manje je gostiju koji u restoranima slave neke obiteljske prigode, tvrtke više izdatke za reprezentaciju ne mogu knjižiti u troškove, pa je manje i poslovnih skupova. Kupovna moć ne raste i mi ne možemo dizati cijene, a izdaci nam itekako rastu", tvrdi čakovečki ugostitelj Marijan Martinjaš.
Tvrdi kako tvrtka s godišnjim bruto prometom od dva milijuna kuna samo na PDV daje 250 tisuća kuna više nego podizanja poreza. "S ovakvim PDV-om ne možemo ni radnike bogzna kako platiti. Prosječan kuhar kod nas može dobiti oko pet tisuća kuna, a 50 kilometara dalje, u Austriji, 8500 kuna", objašnjava Martinjak.
Problema imaju i tvrtke koje drže nekoliko studenskih kantina, naročito zbog, kako tvrde, udvostručenja PDV-a i samoposluga koje su im nelojalna konkurencija jer u ponudi nude i tople obroke.
Kako piše Večernji list, predsjednik Udruženja ugostitelja pri HGK, s oko 10.000 članova, Ivan Bogović, poručuje da je dizanje PDV-a, u moru problema, bilo tek kap koja je prelila čašu.
"Mnoge ugostitelje to je bacilo u minus. Malo je tko pozitivan, pogotovo u unutrašnjosti zemlje gdje su cijene praktički iste već deset godina. Korigirane su tek za razliku povišenog PDV-a, a namirnice su od 2006. poskupjele sto posto, skuplja je i struja, plin", tvrdi Bogović.
Vezane vijesti
-
-
Strukovna skupina računovođa HGK – Županijske komore Zadar organizira webinar o radnim dozvolama, koji će se održati u utorak, 7. prosinca, u 11:30.
-
Portugal je zabranio šefovima da šalju radnicima tekstualne i elektroničke poruke izvan radnog vremena, kao dio novog zakonskog paketa koji se popularno naziva "pravo na odmor", javio je BBC.
-
Bilo da radite od kuće ili iz ureda, pad koncentracije i energije oko 15 sati je neizbježan. Ujutro smo učinkoviti, obavljamo pozive i organiziramo susrete i sastanke tima, šaljemo mejlove brzo i automatizirano.
Izdvojeno
-
Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije pretežno sunčano i danju mnogima ugodno toplo. Povremeni oblaci bit će oni visoki koprenasti
-
Nogometaši Dinama ostvarili su drugu uzastopnu gostujuću pobjedu u Ligi prvaka svladavši Slovan u Bratislavi s uvjerljivih 4-1 (2-1).
-
Hrvatska daljinska plivačica Dina Levačić (28) primljena je Međunarodnu Kuću slave maratonskog plivanja i prva je žena iz Hrvatske koja dobila to priznanje.
-
Pripremite se za otvaranje jesenje koncertne sezone uz jedinstveni glazbeni spektakl jer Dražen Zečić, jedna od najvećih glazbenih zvijezda regije, po prvi put dolazi u zadarski Arsenal!
Reci što misliš!