Biznis

Poljoprivreda

Rana berba grožđa u Istri

Rana berba grožđa u Istri

Loza je tijekom ljeta patila zbog suše pa će i prinosi biti 10 - 15% manji

Ranije nego ikad u istarskim je vinogradima počela berba grožđa. Dugotrajna suša ubrzala je zriobu, urod je manji nego lani, no zato je njegova kvaliteta - vrlo dobra.

U vinogradima najvećeg istarskog proizvođača vina, porečke Agrolagune, režu se ovih dana prvi grozdovi chardonnaya i chiraza. Kod tih ranih sorti omjer kiselina i šećera u grožđu trenutačno je idealan za proizvodnju kvalitetnih vina.

U mladom vinogradu Morena Coronice već se sada bere malvazija, čak mjesec dana ranije nego inače. Grozdovi su zdravi, bobice sočne i pune. Slador lijepi prste tijekom berbe. Prema riječima vinara Morena Coronice, šećer je za sada u početku nekih 18 - 17,5 gradi, a na kaaju berbe porast će i do 20 - 21.

Loza je tijekom ljeta patila zbog suše pa će i prinosi biti 10 - 15% manji. Međutim, razlike između toplih dana i hladnijih noći povoljno su utjecale na arome u grožđu. Vinari su zadovoljni. Sirovina za vino kod ranih sorti grožđa iznimne je kvalitete. Posluži li ih lijepo vrijeme, još petnaestak dana kada se očekuje berba crnih sorti, uz bijela imat ćemo i vrhunska crna vina.


Reci što misliš!