Biznis

Poljoprivreda

Dobivanje kvalitetnog maslinovog ulja

Dobivanje kvalitetnog maslinovog ulja

Večeras od 17:30 do 19:00 sati u Područnoj knjižnici Ploča, bit će održano predavanje "Dobivanje kvalitetnog maslinovog ulja". Predavanje o maslinovom ulju održat će Gordana Dragun, dipl. ing. agr. viša stručna savjetnica za ruralni razvitak priobalja
org. Hrvatski zavod za poljoprivrednu i savjetodavnu službu Zadarske županije i GKZD.

O maslinama i maslinovom ulju na web stranicama Hrvatskog zavoda za poljoprivredno savjetodavnu službu (www.hzpss.hr ) možete naći brojne savjete i vijesti, a Stanislav Štambuk, dipl. ing. agr., viši stručni savjetnik u HZPSS-u o maslinovom ulju je napisao:

"Prirodno i dobro odnjegovano maslinovo ulje ima važnu ulogu u smanjivanju kolesterola u krvi, time i u sprječavanju ateroskleroze, jedan je od zaključaka Međunarodne konferencije liječnika o maslinovu ulju, održane u Rimu. Uz ostale dokaze, uzela se u obzir i strukura prehrane stanovništva sjevera i juga Europe. Potvrđeno je da Grci koji su najveći potrošači maslinova ulja u svijetu (22 litre po stanovniku), gotovo ne boluju od ateroskleroze. Za razliku od Grka, stanovnici Finske i Nizozemske, koji troše neznatne količine maslinova ulja, boluju četiri puta češće od te bolesti.

Maslinovo ulje ne sadrži kolesterol i bogato je nezasićenim masnim kiselinama. U svim drugim masnoćama prevladavaju razne kombinacije zasićenih masnih kiselina koje jačaju lipoproteine male gustoće i tako povećavaju količinu kolesterola u krvi, što pogoduje kardiovaskularnim oboljenjima. Istodobno se ne remeti jače sakupljanje lipoproteina visoke gustoće, važnih za zaštitu organizma od koronarnih bolesti".


Reci što misliš!