Biznis

Sajam sireva

Zlatna plaketa sirani MCOM iz Paga

Zlatna plaketa sirani MCOM iz Paga

Godišnje se u sirani "MCOM" preradi 270. 000 litara mlijeka. Otprilike trećina toga je ovčje mlijeko s Paga, a ostalo je kravlje i kozje mlijeko koje Sabalić dovozi iz Kistanja i Ervenika

Mladen Sabalić-Dudo, vlasnik sirane "MCOM" iz Paga za svoj je paški sir na Sajma sireva u Svetom Martinu na Muri dobio zlatnu plaketu. Nagrada je došla u pravi tren, upravo pred petnaesti rođendan ove, prve privatne sirane na otoku Pagu.

Mladen Sabalić-Dudo, vlasnik sirane "MCOM" iz Pag

"Sajam su organizirali Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, Hrvatski stočarski selekcijski savez i Udruga uzgajivača koza i ovaca Hrvatske pa me ovo priznanje kao tehnologa posebno raduje jer su sireve ocjenjivali vrhunski stručnjaci," kaže Sabalić, dodajući kako ga veseli i brončana plaketa koju je na istom sajmu dobio za svoj sir "Dudo", kao i na nagrada za kozji sir "Caprelo" koju je dobio na Izložbi sireva u Bjelovaru.

U novi proizvodni pogon, koji će proraditi za nekoliko dana, Sabalić je uložio 300. 000 kuna vlastitih sredstava.

"Radimo i po sedamnaest sati dnevno, proizvodimo dosta, a distribuciju smo povjerili splitskoj tvrtki "Berda", s kojom imamo ekskluzivni ugovor, dakle posao ide, ali počeci nisu bili laki," kaže Sabalić napominjući kako je posao u sirani "MCOM" u cijelosti obiteljski. Svi rade sve, ali uvijek pod budnim okom Mladena Sabalića koji je kao tehnolog 35 godina proveo u "Paškoj sirani". U vlastiti je posao krenuo 1993. godine, u ratno vrijeme, kada je bilo teško sireve plasirati na tržište.

Sabalić sa Zlatnom plaketom sa Sajma sireva(Foto: Josip Portada)

"Opstali smo i to je najvažnije," kaže Sabalić. "Sada se prilagođavamo propisima EU-a, poboljšavamo tehnologiju obrade sirovina, a uz to surađujemo s Agronomskih fakultetom iz Zagreba."

Godišnje se u sirani "MCOM" preradi 270. 000 litara mlijeka. Otprilike trećina toga je ovčje mlijeko s Paga, a ostalo je kravlje i kozje mlijeko koje Sabalić dovozi iz Kistanja i Ervenika. Kao i druge sirane na otoku, i "MCOM" uz paški sir proizvodi i druge sireve. Pogoni moraju raditi cijelu godinu, a sezona pravljena paškog sira traje samo nekoliko mjeseci. No, i drugi se sirevi, proizvedeni od kravljeg i kozjeg mlijeka dobro probijaju na tržištu.


Reci što misliš!