Biznis

Gastronomija

Uskoro gastronomska ponuda paške janjetine

Uskoro gastronomska ponuda paške janjetine

U "Paškoj sirani", koja je najveći pojedinačni proizvođač paške janjetine kažu kako je njihovo najveće tržište u Zagrebu

Nakon sezone janjenja, koja je u tijeku, na Pagu će, ali i u drugim gradovima u Hrvatskoj, posebice u Zagrebu, započeti gastronomska sezona mlade paške janjetine. Naime, mlada janjetina je vrlo tražena i mnogi je restorani stavljaju na jelovnik kao posebnu, vrhunsku i sezonsku ponudu.

"Paške janjetina je najukusnija od janjeta koje nije prešlo težinu od osam kilograma," kažu paški ovčari dodajući kako je najbolja kada je pripremljena na gradele ili na lešo. U nekim restoranima navode kako se od nedavno traži i gulaš od janjetine s njokima.

U "Paškoj sirani", koja je najveći pojedinačni proizvođač paške janjetine kažu kako je njihovo najveće tržište u Zagrebu.

Prošle su godine već sredinom sezone janjenja u zagrebačkim restoranima prodali oko 1.500 janjadi.

"Prodaja janjetine je dobra i tražena je bez obzira na cijenu," kaže Ante Oštarić, tehnički direktor "Paške sirane". "Zanimljivo je kako je mlada paška janjetina traženija u restoranima gdje je znatno skuplja nego u mesnicama."

Kilogram janjetine se u mesnicama može kupiti za 85 kuna, a u restoranima su uobičajene cijene od 180 do 200 kuna po kilogramu. Tako je bilo prošle godine, a još nije poznato hoće li ove godine janjetina poskupjeti.

Nakon sezone janjenja na tržište će se plasirati od 25. 000 janjaca, od čega će barem 70 posto "pojesti" Zagreb, dok jedan dio ide na splitsko tržište, a podosta janjetine kupuju i otočani.

Ove su godine vremenske prilike dobre, preko ljeta je bila dobra i bogata ispaša, pa se očekuje da će biti proizvedeno i više od lanjskih oko 40 tona janjetine.


Reci što misliš!