Biznis

Maslinari

Maslinarska udruga 'Orkula' osnovat će tim ocjenjivača ulja

Maslinarska udruga 'Orkula' osnovat će tim ocjenjivača ulja

Panel tim bi zadovoljavao potrebe ovog područja za ocjenjivačkim sudovima te kao takav mogao djelovati kada se organiziraju različite maslinarske manifestacije

U Biogradu na Moru održano je stručno predavanje za maslinare pod nazivom "Senzorsko ocjenjivanje djevičanskog maslinovog ulja".

Predavanje i degustaciju ulja organizirala je Udruga maslinara i uljara Zadarske županije "Orkula" sa ciljem da se u krugovima udruge dodatnom edukacijom stvori panel tim koji bi ubuduće zadovoljavao potrebe ovog područja za ocjenjivačkim sudovima te kao takav mogao djelovati kada se organiziraju različite maslinarske manifestacije.

Predavanje je održala mr.sc. Mirella Žanetić iz Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita. Govoreći o osnovnim parametrima koje prema Pravilniku o kvaliteti maslinovog ulja, ulje mora zadovoljavati da bi dobilo naziv djevičansko maslinovo ulje, Žanetić je naglasila činjenicu da je Pravilnik o uljima iz 2006. godine usklađen s normama EU, pa kada Hrvatska bude njena ravnopravna članica, bit ćemo spremni da se s našim uljima ravnopravno predstavimo na europskom tržištu.

Bilo je riječi i o kategorizaciji ulja, njegovim kemijskim i drugim svojstvima, a posebna pozornost bila je posvećena njegovoj prehrambenoj ulozi i učinku na ljudsko zdravlje.

- Senzorska analiza je kruna ocjenjivnja i to je zapravo znanstvena disciplina kojom se mjere, analiziraju i interpretiraju karakteristike prehrambenih proizvoda pa tako i maslinovog ulja, koje se opažaju osjetilima vida, mirisa, okusa i dodira.

U ispitivanju ulja ocjenjuje se miris,okus, konzistencija svih spomenutih čimbenika i to brojčano od jedan do deset. Idealno vrijeme za kušanje bilo bi jutro, iako to najčešće nije moguće. U svakom slučaju, kušači ne smiju jesti nikakvu jaku hranu, kako bi mogli neprogriješivo procijeniti sva svojstva kušanog ulja.

Razmak između dva kušanja mora biti barem 15 minuta, a dnevno bi se trebalo kušati maksimalno tri uzorka, što u praksi također često nije moguće, rekla je Žanetić.

U praktičnom dijelu ovog predavanja, sudionicima je bilo ponuđeno na procjenjivanje desetak uzoraka ulja, od čega pet s karakterističnim manama kako bi ih budući ocjenjivači mogli što bolje prepoznati.


Reci što misliš!