Biznis

Aviokompanije

Lufthansa kupuje udio u američkom diskontnom prijevozniku

Lufthansa kupuje udio u američkom diskontnom prijevozniku

Lufthansa surađuje s američkim zrakoplovnim kompanijama US Airways i United Airlines kroz međunarodni savez Star Alliance

Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa postat će vlasnikom 19 posto udjela u američkom diskontnom zračnom prijevozniku JetBlue Airways, priopćile su dvije kompanije.

Lufthansa će izdvojiti 300 milijuna dolara za kupnju toga udjela u JetBlue-u, što odgovara iznosu od 7,27 dolara po dionici za 42 milijuna novih dionica američkog zrakoplovnog diskontnog prijevoznika. To predstavlja premiju od 16 posto u odnosu na cijenu dionica na zatvaranju u srijedu.

S visinom udjela Lufthanse manjim od 20 posto transakcija je u skladu s ograničenjima sudjelovanja inozemnog vlasništva u američkim zrakoplovnim kompanijama. Njezin dovršetak očekuje se u prvom tromjesečju iduće godine a akvizicija još mora dobiti odobrenje regulatornih vlasti.

Zrakoplovni prijevoznik JetBlue sa sjedištem u New Yorku nudi letove koji slove za jeftine a udobne iz svojih baza u New Yorku, Bostonu i Orlandu prema ostalim odredištima u SAD-u i Karibima.

"Naše ulaganje odraz je povjerenja koje imamo u kvalitetu, potencijal rasta i menadžment JetBluea", kazao je izvršni direktor Lufthanse Wolfgang Mayrhuber.

Lufthansa već surađuje s američkim zrakoplovnim kompanijama US Airways i United Airlines kroz međunarodni savez Star Alliance.


Reci što misliš!