Biznis

Uvoz

Kina pretekla Slovence i postala 4. najveći izvoznik u Hrvatsku

Kina pretekla Slovence i postala 4. najveći izvoznik u Hrvatsku

Kina je nakon Italije, Njemačke i Rusije postala četvrta zemlja po vrijednosti uvoza. Iz najmnogoljudnije je zemlje do konca studenog prošle godine u Hrvatsku uvezeno roba u vrijednosti od ukupno 7,9 milijardi kuna

U jedanaest lanjskih mjeseci Kina se na ljestvici najvećih hrvatskih uvoznih tržišta popela za još jednu poziciju, preskočivši Slovenske uvoznike.

Kina je nakon Italije, Njemačke i Rusije postala četvrta zemlja po vrijednosti uvoza. Iz najmnogoljudnije je zemlje do konca studenog prošle godine u Hrvatsku uvezeno roba u vrijednosti od ukupno 7,9 milijardi kuna, što je za 30 posto više nego u istom razdoblju godinu dana prije.

Uvoz je snažno porastao i s ostalih najvažnijih uvoznih tržišta, no i Japana, Brazila, Turske i SAD-a.

Gledano po sektorima i proizvodima, prijevozna sredstva predvode u uvozu. U jedanaest lanjskih mjeseci uvezeno je strojeva i prijevoznih sredstava za ukupno 41,2 milijardi kuna, što je na godišnjoj razini porast od 12 posto. Od toga na cestovna vozila otpada 11,9 milijardi kuna, na električne strojeve i uređaje 6,1 milijardi kuna, a 5,8 milijardi kuna na uvoz industrijskih strojeva, dok znatniji rast imaju i ostala transportna sredstva (brodovi i slično), kojih je uvezeno za 4,4 milijarde kuna.

Uvoz nafte povećan je za 6,4 posto u jedanaest mjeseci na godišnjoj razini, pa je dosegnuta razina od 14,55 milijardi kuna, dok uvoz plina bilježi znatan pad, za više od 34 posto u jedanaest lanjskih mjeseci.


Reci što misliš!