Biznis

Zračni promet

Angelina i Bilić najpoželjniji avio-suputnici

Angelina i Bilić najpoželjniji avio-suputnici

Većina Hrvata i Slovenaca u avionu bi voljela sjediti pored Angeline Jolie

Hrvatski putnici rezerviraju aviokarte putem Interneta, smatraju cijenu najvećom prednosti niskobudžetnih avioprijevoznika, a u avionu bi najradije sjedili pred Angeline Jolie i Slavena Bilića, neki su od podataka istraživanja o navikama letenja, koje je proveo easyJet u europskim zračnim lukama.

Prema rezultatima istraživanja, koje je easyJet proveo među stanovnicima Hrvatske, Češke, Mađarske, Poljske, Slovenije i Turske, Poljaci (77 posto) i Mađari (63 posto) imaju najviše iskustva u letenju s niskobudžetnim avioprijevoznicima, dok je samo 25 posto Hrvata i 30 posto Slovenaca odabralo takvu vrstu zračnog prijevoza.

Na pitanje koja je najbolja stvar prilikom letenja, većina ispitanika je navela kraće vrijeme trajanja putovanja, dok su sigurnost i udobnost bili drugi najčešći odgovor.

U svim zemljama cijena predstavlja najvažniji čimbenik zbog kojeg se odabire niskobudžetni avioprijevoznik. Međutim, 65% posto ispitanika u Hrvatskoj smatra da je ugled avioprijevoznika vrlo bitan, dok je raspored letenja vrlo važan za 71% ispitanika u Turskoj, te 51% Slovenaca.

Istraživanje je zapravo potvrdilo rastući trend, budući da sve više osoba kupuje zrakoplovne karte putem Interneta, primjerice 83% Poljaka, te 61% ispitanika u Turskoj.

Ljudi iz različitih zemalja obično imaju različite rituale prije nego uđu u zrakoplov. Prema istraživanju, Mađari vole kupiti novine i popiti kavu. Slovenci čine isto, ali također vole i nazvati članove obitelj ili prijatelje. Poljaci i Česi kupuju novine i zovu obitelj, ali nerijetko popiju i kavu prije leta. Turci i Hrvati se vole pomoliti prije leta.

Kada govorimo o navikama koje putnici imaju prilikom samog leta, ispitanici iz svih zemalja čitaju (33% ispitanika u prosjeku) ili spavaju (31%) tijekom leta, dok se Hrvati, Poljaci i Slovenci vole družiti s osobom koja sjedi do njih u zrakoplovu, iako su tu osobu sreli po prvi put. Razumljivo, obavljanje posla za vrijeme leta nije popularna aktivnost među ispitanicima iz svih zemalja.

Većina Hrvata i Slovenaca voljela bi sjediti pored Angeline Jolie u zrakoplovu, dok bi većina žena iz Hrvatske voljela sjediti pokraj Slavena Bilića, a upola manje njih pored Brada Pitta.

Kada bi putnici imali jednu želju koja bi im učinila letenje ugodnijim, 39% hrvatskih ispitanika bi odabralo uslugu ubrzanog ukrcaja, dok bi mlađi putnici bi voljeli koristiti mobitele tijekom leta i imati pristup Internetu.


Reci što misliš!