Biznis

Obnovljivi izvori energije

Pag će početi dobivati novac od vjetroelekrana

Pag će početi dobivati novac od vjetroelekrana
Josip Portada

Novaca će biti i više jer se kreće s realizacijom druge faze vjetroparka na Ravnama

Od kada je tvrtka "Adria Wind Power" na predjelu Ravne na Pagu izgradila sustav od sedam vjetroelektrana traju prijepori oko toga što Grad, odnosno gradski proračun od toga ima.

Više je puta paški gradonačelnik Andreja Bukša rekao kako bi bilo logično da Grad dobiva naknadu jer se vjetroelektrane nalaze na njegovom području.

Tonći Panza, direktor tvrtke "Adria Wind Power", koja je izgradila paški vjetropark, navodi kako plaćanje Gradu do sada nije bilo moguće jer nije postojao zakonski temelj. No, stvari su se promijenile i konačno će se Gradu početi plaćati naknada.

"Nismo mogli krenuti s plaćanjem Gradu jer smo morali čekati da se to regulira na razini države što je konačno i učinjeno donošenjem Pravilnika o obnovljivim izvorima energije," kaže Panza. "Prema tom Pravilniku Grad će dobivati jednu lipu po proizvedenom kilovat satu, a to je u prosjeku oko 100 000 kuna godišnje."

Međutim, novaca će biti i više jer se kreće s realizacijom druge faze vjetroparka na Ravnama, odnosno izgradnjom novih sedam vjetroelektrana. Kada to bude realizirano, u gradski će se proračun godišnje uplaćivati nešto više od 200.000 kuna.

"Adria Wind Power" je sve pripremila za izgradnju druge faze vjetroparka na Ravnama.

"Za taj je projekt naša tvrtka već dobila potrebne suglasnosti, održan je javni uvid projekta te prezentacija studije utjecaja na okoliš i sada čekamo lokacijsku dozvolu kako bi krenuli s izgradnjom," kaže Panza.

Na Ravnama će se, uz postojećih sedam, graditi još sedam vjetroelektrana tipa Vestas V52 ukupne snage 5, 95 megavata. Visina stupa svake turbine iznosi 49 metara, a promjer rotora 52 metra. U izgradnju prve faze vjetroparka na Ravnama tvrtka "Adria Wind Power" je uložila 6,5 milijuna eura, a toliko će biti uloženo i u drugu fazu.

Postojeće vjetroelektrane su priključene na elektromrežu HEP-a i godišnje proizvode oko 15 milijuna kilovata električne energije. Tvrtka "Adria Wind Power" planirala je, uz paške, izgraditi i vjetroelektrane na području Općine Povljana i na području Grada Novalje.

Međutim, Uredbom Vlade RH o zaštiti mora i priobalja gradnja vjetroelektrana na otocima je potpuno zabranjena. Izgradnja druge faza vjetroparka na Ravnama je dozvoljena jer je projekt bio gotov prije nego je donesena Uredba Vlade.


Reci što misliš!