Biznis

Zaposlenja

Inženjeri elektrotehnike i strojarstva najbolje plaćeni

Inženjeri elektrotehnike i strojarstva najbolje plaćeni

Pohađanje Fakulteta elektronike i računarstva jamči visoka primanja u budućnosti

Najviše je ljudi prošle godine u Hrvatskoj bilo zaposleno u sektoru trgovine, a najtraženiji radnici bili su prodavači, pokazuju podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) i portala MojPosao, a prenosi Vjesnik.

Osim prodavača, prema evidenciji Zavoda, najtraženije su bile čistačice, medicinske sestre, konobari i bravari, dok je, nakon trgovaca, najviše zaposlenih administrativnih službenika, čistačica i konobara.

Na portalu MojPosao najveća ponuda i potražnja vladala je u kategorijama 'trgovina, prodaja i marketing' te 'ekonomija'. Zanimljivo je pak da je protekle godine došlo do povećanja ponude i potražnje u kategorijama 'osobne usluge' te 'zdravstvo i briga o ljepoti'. To možda govori o promjeni trenda kada je riječ o atraktivnosti zanimanja, odnosno uvođenju na hrvatsko tržište rada nekih novih, dosad manje poznatih termina.

Na portalu MojPosao u 2007. godini je objavljeno više od 35.000 oglasa za posao te više od 50.000 životopisa, a procjenjuje se da se tim putem zaposlilo 28.000 ljudi.

Deficitarna zanimanja bila su ona iz područja građevine i arhitekture, dok su suficitarni bili pravo, obrazovanje i briga o djeci, dizajn i umjetnost.

Prema istraživanju o visini plaća, najbolje plaćena struka su inženjeri elektrotehnike i strojarstva. Najtraženije su bile osobe srednje stručne spreme - tražilo ih je 43 posto poslodavaca - dok u čak 24 posto oglasa stručna sprema nije bila bitna.

Što se tiče ostalih zahtjeva, najviše se tražilo, u 43 posto oglasa, aktivno znanje engleskog jezika. Baš je poznavanje engleskoga u svom životopisu istaknulo 78 posto onih koji traže posao.

Više od polovice njih navelo je određeno radno iskustvo, a najviše je onih s radnim iskustvom manjim od pet godina. Od pet do 10 godina iskustva istaknulo je 34 posto posloprimaca, dok je onih s više od 10 godina staža 20 posto.


Reci što misliš!