Biznis

Telekomunikacije

Sedam telekoma želi sredstva za broadband

Sedam telekoma želi sredstva za broadband

Ukupno će se dodijeliti nešto malo više od 16,13 milijuna kuna poticajnih sredstava, osiguranih iz viška prihoda HAT-a ostvarenog u 2005.

Sedam hrvatskih telekom tvrtki dostavilo je ponude Hrvatskoj agenciji za telekomunikacije (HAT) na natječaj za dodjelu (državnih) poticajnih sredstava za razvoj širokopojasne infrastrukture u ruralnim i nedovoljno razvijenim odnosno brdsko-planinskim područjima Hrvatske.

Ponude su jučer po završetku natječajnog roka otvorene u zagrebačkom sjedištu HAT-a, pri čemu je rečeno da će nakon analiza ponuda Vijeće Agencije odluku o dodjeli poticajnih sredstava donijeti kako je i planirano do 3. travnja ove godine.

Ukupno će se dodijeliti nešto malo više od 16,13 milijuna kuna poticajnih sredstava, osiguranih iz viška prihoda HAT-a ostvarenog u 2005.

Natječaj za dodjelu tih poticaja HAT je objavio krajem prošle godine, u skladu s odlukom hrvatske Vlade, a HAT će ih isplaćivati nepovratno i jednokratno za svakog novopriključenog korisnika na infrastrukturu širokopojasnog pristupa internetu na ciljanim geografskim područjima.

Sedam tvrtki koje su se javile na HAT-ov natječaj - Iskon, Odašiljači i veze, HT, Vipnet, NoviNet, Hrvatski institut za tehnologiju-HIT te Dubrovnik telekom - ukupno su danas predale 23 ponude za obavljanje tog posla na četiri ciljana geografska područja propisana natječajem.

Područje jedan obuhvaća ciljana područja većinom slavonskih županije, područje dva teritorij od Bjelovarsko-bilogorske, Karlovačke, Sisačko-moslavačke do Varaždinske i Zagrebačke županije, područje tri Istru i Kvarner s Likom, dok je područje četiri Dalmacija, od Šibenika do Dubrovnika, uključujući otoke.

Za područje jedan, dva i četiri ponude je predalo po šest od navedenih tvrtki, dok je za područje tri predano pet ponuda.

Povjerenstvo za otvaranje ponuda uz prisustvo nekoliko predstavnika pojedinih tvrtki-ponuditelja dovelo je u sumnju ponude tvrtke NoviNet, jer su dostavljene bez zatvorene koverte. No, o valjanosti ponuda, kako je rečeno, odlučit će se kasnije.


Reci što misliš!